Pretraga

[FAN FEKT] Hrvati su još u 16. stoljeću imali koloniju u Indiji

A- A+

Jeste li znali da je Hrvatska imala koloniju? Ok, ne baš kao Hrvatska. U 16. stoljeću Dubrovačka Republika imala je trgovačku koloniju Gandalijum u Indijskoj državi Goa. U Goi još uvijek postoji crkva Svetog Vlaha, a možda i poneki potomak slavnih dubrovačkih mornara i trgovaca.

Flickr

Dubrovačka Republika bila je neovisna državica na južnim obalama Jadrana. Stiješnjeni između velikih sila, Mletaka i Osmanlija, stari Dubrovčani neovisnost su održavali paktovima, trgovinom i plaćanjem danaka.

Dubrovačka Republika bila je bogata i uspješna država. Njihovo gospodarstvo temeljilo se na pomorstvu i trgovini. Dubrovčani su bogatstvo stekli izvozeći rude i sirovine iz jugoistočne Europe na zapad i uvoženjem  tehničke i luksuzne robe iz razvijenih europskih zemalja i prodajući ju na istoku.

Na vrhuncu moći u 15. i 16. stoljeću, stari Dubrovčani plovili su europskim i sredozemnim morima te Atlantskim i Indijskim oceanima. Prema legendama dubrovački su brodovi stigli sve do američkih obala, gdje su se pomorci pomiješali s Indijancima.

Malo se zna i da je Dubrovačka Republika imala i trgovačku koloniju Gandalijum u indijskoj državi Goa, jedinu ‘hrvatsku’ koloniju. Tamo i danas nalazi crkva Svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika.

Copy link
Powered by Social Snap