Pretraga

[FAN FEKT] Jedina srednja škola s dva nobelovca nalazi se u Hrvatskoj

A- A+

Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog dobitnici su Nobelove nagrade za kemiju, a zanimljiva je činjenica da su obojica pohađali istu srednju školu, osječku III. gimnaziju. Upravo ta činjenica ‘stavlja’ tu gimnaziju na kartu svijeta jer je to jedina srednja škola na planeti čijim su hodnicima hodala dva nobelovca.

foto:srednja.hr

Jedina srednja škola na svijetu koja se može pohvaliti da su njezinim hodnicima hodala dva nobelovca je osječka III. gimnazija, a nobelovci su Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog. 

Lavoslav Ružička, rođenjem Vukovarac, dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 1939. Radio je i živio u Švicarskoj gdje je ustanovljena nagrada “Ružička” za mlade znanstvenike. Dok je Vladimir Prelog, rođenjem Sarajlija, inače dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1975. godine naslijedio Ružičkin laboratorij u Švicarskoj kad je on otišao u mirovinu. 

Ravnateljica III. osječke gimnazije Snježana Barabaš – Seršić. govori nam da se priče Ružičke i Preloga međusobno isprepliću, a te sitne pikanterije motiviraju učenike za daljnje istraživanje.

-Tako smo doznali da je gospodin Ružička pomogao Prelogu u Zurichu s prigodnom šalom, rekavši mu da će mu svakako pomoći jer ih ipak veže ista škola. Nakon što je Prelog dobio nagradu, htio ju je predati Ružički kao zahvalu za sve što je učinio za njega, no simpatični starčić na to se samo nasmijao i rekao da on svoju već ima. Osobno sam imala čast upoznati gospodina Preloga i ostala iznenađena kada sam vidjela da je jedan tako vrhunski znanstvenik zapravo vrlo jednostavan čovjek, napomenula nam je ravnateljica Snježana Barabaš – Seršić

Na taj način je i škola u kojoj su nekad zajedno provodili vrijeme, spojila dvojicu fenomenalnih ljudi koji su uspjeli iskoristiti svoje vještine i talent i učiniti svijet još malo boljim mjestom za život. 

‘Nemojte se bojati raditi na nečemu velikom i zahtjevnom, jer ako se zaista trudite, uvijek će tu biti netko da vam otvori vrata’, jednom je prilikom rekao Vladimir Prelog.

Copy link
Powered by Social Snap