Pretraga

[FAN FEKT] Koalicija koja je u Saboru imala čak 21 zastupnika a sigurno niste čuli za nju

Na današnjim izborima, osim dvije najveće stranke, za zastupničke mandate bori se i cijeli niz manjih lista i stranaka. Svaka od njih za cilj ima uzeti po koji mandat, strateški se pozicionirati i tako pokušati ostvariti svoje  interese. Za većinu ovih stranaka, deset zastupnika bio bi pravi izborni jackpot. Prije više dvadeset i pet godina koalicija za koju vjerojatno ne znate imala je čak 21 zastupnika.

Wiki

[FAN FEKT] I Hrvatska ima kosi toranj

Prvi višestranački izbori u Hrvatskoj bili su izbori za zastupnike u Saboru Socijalističke Republike Hrvatske, koja je tada još uvijek bila u sastavu SFRJ.

Na izborima je izabran 351 zastupnik, a uvjerljivi pobjednik bio je, zna se,  HDZ na čelu s Franjom Tuđmanom.

Treća najjača politička opcija u tadašnjoj hrvatskoj bila je Koalicija Narodnog Sporazuma (KNS), koja je osvojila čak 21 mandat. KNS je bila koalicija uglavnom umjerenih nacionalnih političkih stranaka. Osnovicu KNS-a činili su bivši vođe hrvatskog proljeća, Miko Tripalo, Savka Dabčević Kučar, Srećko Bijelić i drugi.

Bila je ovo jedna uistinu šarolika politička juha u kojoj su između ostalog bili lijevi SDSH, desni HDS i HKDS te liberalni HSLS. Iako je osvojila relativno velik broj mandata, koalicija nije dugo opstala na političkoj sceni. Zbog različitih ciljeva vođa manjih stranaka raspali su se vrlo brzo. Tripalo i Kučar po raspadu KNS-s osnovali su današnji HNS.

[FAN FEKT] Koalicija koja je u Saboru imala čak 21 zastupnika a sigurno niste čuli za nju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap