Pretraga

[Fan fekt] Nogomet se u Hrvatskoj igrao prije 2000 godina

A- A+

Vjerojatno svaka druga zemlja gaji nekakav mit da je upravo u njoj nekada davno nastao nogomet. Od Engleske do Brazila, svi su uvjereni da su baš oni stvorili igru zbog koje danas ludi cijeli svijet. Možda niste znali, ali jedan takav naš mit priznala je i FIFA!

foto: YouTube/screenshot

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Ovaj je Hrvat postigao dva gola na prvoj utakmici europskih prvenstava ikada

Prije više od 2000 godina, u triljskom naselju Gardun u Cetinskoj krajini, tadašnjem sjedištu 7. rimske legije, igrao se pranogomet. Tome svjedoči nadgrobni spomenik sedmogodišnjem dječaku Gaju Laberiju Valensu, pronađena polovinom 19. stoljeća u Gadunu i ugrađena na pročelje kuće Perković na broju 10 u Vrličkoj ulici u Sinju. Stela prikazuje Gaja Laberija kako u ruci drži nogometnu loptu, piše Slobodna Dalmacija.

Ovo otkriće rezultat je rada sinjskog nogometnog entuzijast i arheologa amatera Bepa Britvića, koji je pola života posvetio dokazivanju da je nogomet rođen u malom selu u Dalmatinskoj zagori. 

Njegovo otkriće priznala je i FIFA. Naslovnica biltena svjetske nogometne organizacije FIFA-e News broj 71 iz 1969. godine, koji je objavljivan na engleskom, francuskom i španjolskom jeziku, posvećena je arheološkom nalazu iz Trilja i radu Bepa Britvića.

Osim nadgrobnog spomenika, teoriji prema kojoj je Cetinska krajina rodno mjesto nogometa, u prilog ide i prastara usmena predaja. Po toj predaji pranogomet su izumili starosjedioci Delmati, koji su loptu najprije napravili od mjehura ubijenog junca. Kada bi mjehur pukao, napunili bi ga goveđom ili ovčjom dlakom. Priča kaže da su rimski vojnici igru Delmata proširili kroz cijelo carstvo.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap