Pretraga

[FAN FEKT] Ovaj je Hrvat postigao dva gola na prvoj utakmici europskih prvenstava ikada

A- A+

Francusku i ostatak Europe danas trese groznica Europskog nogometnog prvenstva. Malo tko zna da se prvi kontinentalni nogometni obračun također održao u Francuskoj, i to davne 1960. godine. Na prvom Euru nastupila je i reprezentacija Jugoslavije, u kojoj su Hrvati igrali važne uloge.

,

foto: Wikipedia

Prvo Europsko prvenstvo u povijesti trajalo je samo četiri dana, a na njemu su nastupile samo četiri reprezentacije. U tadašnju nogometnu elitu činile su domaćin Francuska, SSSR, Čehoslovačka i Jugoslavija. 

Prvu utakmicu prvenstva igrale su domaćin Francuska i reprezentacija Jugoslavije. U uzbudljivoj utakmici slavila je Jugoslavija s rezultatom 4:5. Dva gola za Jugoslaviju postigao je legendarna plava devetka Dražan Jerković. Jugoslavija je u finalu izgubila od SSSR-a, a Jerković je s ukupno 2 pogotka dijelio i mjesto prvog strijelca turnira. 

Dražan Jerković bio je napadač, rođen u Šibeniku, ali je od najmlađih uzrasta igrao u zagrebačkom Dinamu. Jerković je u Dinamu proveo cijelu igračku karijeru. Doduše, pred kraj karijere prešao je u belgijski FC Gentoise, ali se na treningu ozlijedio i prekinuo ugovor prije odigrane utakmice Za plave je odigrao 315 utakmica, a zabio je nevjerojatnih 322 gola, čime je službeno najubojitiji strijelac Dinama svih vremena. 

Nakon igračke karijere radio je kao trener. Vodio je zagrebački i vinkovački Dinamo, austrijske Villach i Klagenfurt, bio je izbornik Jugoslavije na Mediteranskim igrama 71′, a u povijest se upisao i kao prvi izbornik Hrvatske, koju je vodio u prvoj povijesnoj utakmici protiv SAD-a. 

Dražen Jerković preminuo je 9. prosinca 2008. u Zagrebu. 

[Fan Fekt] Evo koliko su prosječno visoki Hrvati

[Fan Fekt] Jedan od najvećih engleskih pjesnika prvi je Dubrovnik nazvao biserom Jadrana

[Fan Fekt] James Joyce bio je pulski profesor engleskog

[Fan Fekt] Varaždin je nekada bio glavni grad, a evo zašto nije!

[FAN FEKT] Ovaj je Hrvat postigao dva gola na prvoj utakmici europskih prvenstava ikada
Share via
Copy link
Powered by Social Snap