Pretraga

[FAN FEKT] Ovaj je hrvatski grad među prvima priznao suverenitet SAD-a

A- A+

SAD su trenutno najmoćnija država svijeta i jedina prava supersila. Nastale su 1776. godine nakon Rata za nezavisnost kojim se 13 britanskih kolonija u Sjevernoj Americi odvojilo od svog dominiona. Prema nekim informacijama, prva država svijeta koja je priznala suverenitet SAD-a je Dubrovačka republika.

www.enciklopedija.hr

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Ovaj je hrvatski grad prije dva milenija bio tri puta veći nego danas

Nakon Rata za nezavisnost, 4. srpnja 1776. godine Kongres donosi Deklaraciju o nezavisnosti i 13 britanskih kolonija postaju Sjedinjene Američke Države, danas najmoćnija država svijeta i jedina preostala supersila.

Kako to obično biva, nisi država ako te drugi ne priznaju kao državu, a u slučaju SAD-a to je prva učinila Dubrovačka republika.
Podaci se razlikuju, pojedini turistički vodiči navode 1776. godinu, a u dokumentu o spomenutom događaju, čiju je kopiju Hrvatska 2006. predala potpredsjedniku SAD-a Dicku Cheneyu, navodi se 1783. Vijeće američkih ambasadora tvrdi da se isto zbilo za vrijeme mandata drugog američkog predsjednika, Johna Adamsa, između 1797. i 1801.

Također,neki izvori navode i Nizozemsku i Maroko kao prve koji su priznali SAD. Tako da, iako se ne može sa sigurnošću reći da je Dubrovačka republika bila prva, definitivno je bila među prvima.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap