Pretraga

[FAN FEKT] Po četiri hrvatska znanstvenika nazvani mjesečevi krateri

A- A+

Na mjesecu su (valjda) bili samo Amerikanci, ali do nebeskih visina digli su se i neki Hrvati. Bar što se znanosti tiče. Naime čak četiri naša znanstvenika toliko su zadužili znanost da su po njima nazvani mjesečevi krateri. Hrvatski svemirci su Ruđer Bošković, Andrija Mohorovičić, Leo Brenner i naravno, Nikola Tesla.

foto: Flickr

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] I Hrvatska ima kosi toranj

‘Dobiti’ svoj krater na mjesecu stvarno je velika čast. Uz Nobela, sigurno među najvećih počasti koje se mogu dati nekom znanstveniku. Mi ih imamo četiri. I dok se po Tesli i Boškoviću zove svaka druga tehnička škola u zemlji za Brennera i Mohorovičića mnogi nisu ni čuli. Boškovićev, Brennerov i Teslin krater su na nama vidljivoj strani mjeseca a Mohorovičićev na ‘tamnoj strani’.

Andrija Mohorovičić je istaknuti meteorolog  koji je živio u drugoj polovici devetnaestog i prvoj polovici dvadesetog stoljeća. Svoj krater zaslužio je kada je promatrajući potres na području doline Kupe 1909. godine prvi zaključio da zemlja ima koru koja je gušće od njene površine.

Pravo ime Lea Brennera je Spiridon Gopčević, a kraj njegova imena na Wikipediji stoji da je bio pustolov, pisac i jedna od najkontroverznijih figura svjetske astronomije. Zahvaljujući vezama svoje supruge koja je bila austrijska plemkinja sagradio je zvjezdarnicu na Malom Lošinju. Krater je dobio zbog doprinosa astronomiji promatranje Saturna, Jupitera , Marsa i Venere.

Ruđer Bošković bio dubrovački astronom, geodet, fizičar, matematičar, filozof i još ponešto. Veći dio života proveo je u Rimu pa ga svojataju i Talijani. Skup svojih raznih znanja objavio je u 1763. u knjizi Theoria Philosopiae Naturalis, djelu od iznimne važnosti za tadašnju znanost.

Tesla je kao što svi znamo bio jedna od najvažnijih ličnosti, ne samo svog vremena, nego možda i čovječanstva uopće. Rođen je u malom ličkom selu Smiljan, veći dio života proveo je u SAD-u gdje je i umro. O svim njegovim postignućima bespredmetno je pisati. Vrlo vjerojatno vam je u svakom trenutku dana u vidokrugu nešto čega bez Tesle ne bi bilo. 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap