Pretraga

[FAN FEKT] Stradalima u havariji Titanika prvi su u pomoć priskočili Hrvati

A- A+

Tragedija Titanika svima nam je poznata. No, jeste li znali da je prvi brod koji je priskočio putnicima Titanika u pomoć bila Carpathia, brod koji je putovao na redovnoj relaciji od New Yorka do Rijeke? 

Flickr

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Hrvati su još u 16. stoljeću imali koloniju u Indiji

Više od četvrtine pomoraca na Carpathiji bili su Hrvati, mahom Riječani, Istrijani i Primorci. U trenutku nesreće, Carpathia je bila na putu za Rijeku. Hrabri pomorci Carpathie od sigurne smrti u ledenom oceanu spasili su više od sedamsto putnika. 

– Kada je zapovjednik Titanica, tog 14. travnja 1912., shvatio da će brod potonuti, uputio je poziv u pomoć, a u tom trenutku oko njega je bilo šest brodova: Californian je bio na 5 do 7 milja udaljenosti, Mounth Temple na 50 milja udaljenosti, Parisian na 50 milja također, Birma na 70 milja, brod Frankfurt na 140 milja, dok je Carpathia bila na 58 milja udaljenosti. Najbliži je dakle bio Californian, ali nije reagirao, nije ni shvatio da su ispucavali rakete. Jedini brod koji je krenuo u pomoć bila je Carpathia, koju je to zapravo skrenulo s puta u Rijeku, ispričao je Novom Listu dekan Pomorskog Fakulteta u Rijeci Serđo Kos.

Carpathia je putnike spašavala punih četiri sata, od 4 u noći do 8 i 15. Nakon što se potpuno razdanilo, Carpathia se okrenula natrag prema New Yorku. Prevozeći prestrašene i promrzle putnike Titanika, naišla je oluja, ali je na sreću ipak uspjela sigurno stići u New York.

Zanimljivo, kada se Titanik nabio u santu leda, uvjeti za plovidbu bili su idealni.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap