Pretraga

[FAN FEKT] Susačka narodna nošnja u Europi jedina iznad koljena

A- A+

Mali otok Susak je najistureniji otok Kvarnerskog zaljeva, a zbog udaljenosti i slabe povezanosti, uglavnom uspješno skriva svoje posebnosti. Na Susku nema cesta, bučnih klubova ni automobila, stanovnici pričaju neobičnim dijalektom, a njihova narodna nošnja jedina je u Europi iznad koljena.

Susak foto|www.wikipedia.org

Otok Susak geološki je različit od ostalih hrvatskih otoka. Oblikovan je praporom, žućkastom prašinom zbog koje se pretpostavlja da mu je porijeklo vulkansko.

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Stradalima u havariji Titanika prvi su u pomoć priskočili Hrvati

Osim po geološkoj različitosti, Susak je poznat i po plitkim pješčanim plažama. Zbog velike udaljenosti od kopna okružuje ga kristalno čisto more, a stanovnici pričaju na neobičnoj mješavini talijanskog, njemačkog i hrvatskog pa njihov dijalekt ne razumiju ni susjedni otočani.

Posebnost ovog mjesta izražena je i u narodnim običajima. Otok, na kojem živi 151 stanovnik, ima najkraću narodnu nošnju u Europi. Njihova šarena folklorna haljina razlikuje se od svih ostalih i jedina ne prekriva koljena.

Žene na Susku svoje su suknje jako skratile, a s obzirom na šare i to da ispod nose nekoliko podsuknja, izgledaju poput poludjelih balerina. Tako kratko odjeća ostavlja vidljive gotovo cijele noge, što je u stara vremena bilo neprihvatljivo pa na njih navlače debele čarape pletene vunom. Tako da na kraju, kao i kod ostalih narodnih nošnji, skrivaju sve što ste se možda nadali vidjeti.

www.wikipedia.org

Share via
Copy link
Powered by Social Snap