Pretraga

Farmaceutski tehničar najpopularniji je program među strukovnim školama

A- A+

Prema ljestvici bodova koji su bili potrebni za upis u strukovne škole u prošloj školskoj godini, čak je sedam škola s programom Farmaceutskog tehničara među 20 strukovnih škola koje upisuju najbolji učenici, a Zdravstveno učilište Zagreb i ove je godine među najpopularnijim srednjim školama u Hrvatskoj.

foto: www.ss-zdravstveno-uciliste-zg.skole.hr

Čak je sedam srednjih škola s programom Farmaceutski tehničar ušlo među 20 najboljih strukovnih škola koje upisuju najbolji učenici.

Zagrebački tehničari za računalstvo imaju najviši, ali i budući farmaceutski tehničari moraju imati vrlo visoke prosjeke za upis, dok je Zdravstveno učilište Zagreb ove godine treća najtraženija škola u Hrvatskoj. Veliku navalu mogu zahvaliti upravo zbog interesa za ovaj popularni program koji je imao čak 466 početnih prijava na ukupno 52 mjesta.

‘Popularnost smjera je najviše uvjetovana atraktivnošću zanimanja’

– Do prije dvije godine upisivali smo po dva razreda svake dvije, a sada po dva razreda upisujemo svake godine. Popularnost smjera je najviše uvjetovana atraktivnošću zanimanja, mogućnosti zaposlenja koja raste zbog privatnog sektora, a moguće je i da smo kao škola na dobrom glasu, objasnio nam je ravnatelj Zdravstvenog učilišta Zagreb Hrvoje Odak, čiji su smjerovi vrlo popularni jer učenike educiraju za deficitarna zdravstvena zanimanja.

Ravnateljica Medicinske škole Bjelovar kaže kako učenici nakon završene srednje škole imaju zanimanje koje se relativno lako zapošljava, a nastavni plan i program je takav da pruža dobru mogućnost za nastavak obrazovanja. A ističe da upisne kvote prilagođavaju prema uputama MZOS-a.

U Bjelovaru program za farmaceutske tehničare popularniji od gimnazije’

– Prošle smo godine imali višestruki broj prijavljenih učenika od dozvoljenog broja upisanih. Dogodilo se da su roditelji govorili kako im se djeca ne mogu upisati u farmaceutske tehničare nego ‘moraju’ u gimnaziju, otkrila nam je zanimljivu situaciju pri upisu ravnateljica Medicinske škole Bjelovar Nena Presečan Arvay te dodala kako se iz prethodne generacije na različite fakultete upisala trećina učenika.

U Zagrebu je još više farmaceutskih tehničara koji su se odlučili i uspjeli nastaviti svoje obrazovanje nakon srednje škole. Na fakultete ili visoke škole svake se godine upiše između 65 i 70 posto učenika završnih razreda. Upisuju različite fakultete, ali najviše iz njihovog područja obrazovanja pa najčešće odlaze na Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Agronomski, Prehrambeno-biotehnološki i Farmaceutsko-biokemijski fakultet te Zdravstveno veleučilište.

Izdvojeni članak

Državni prvak: ‘Učenici strukovnih škola boje se da će ih gimnazijalci pojesti na maturi’

Kompetencije i odgovornosti nisu usklađene s programom obrazovanja

– Što se tiče daljnjeg obrazovanja u struci u Hrvatskoj ne postoji program kojim bi se, kao primjerice sestre ili laboratorijski tehničari, dalje obrazovali u okviru zvanja farmaceutskog tehničara.
Uz sve to postaje sve teže pronaći posao ili makar staž te je danas situacija na tržištu vrlo zabrinjavajuća, no vjerujem da je u mnogim strukama slična situacija, pa ni farmaceutski tehničari nisu iznimka, kaže nam predsjednica Hrvatskog društva farmaceutskih tehničara (HDFT) Svjetlana Jakovac te dodaje kako je njihovo zanimanje među zdravstvenim strukama jedino koje ne pripada niti jednoj komori.

Predsjednica HDFT-a objašnjava kako je zvanje farmaceutski tehničar oduvijek bilo privlačno i zahtijevalo je dobre ocjene kod upisa i veliko zalaganje tijekom školovanja. Što se tiče samog obrazovnog sustava, danas je i dalje tako, ali ostale se stvari nisu dobro razvijale pa ni kompetencije i odgovornosti rada nisu usklađene s programom obrazovanja. Tvrdi i kako nije lako do posla, jer je prevelik upis učenika, a manja potreba na tržištu rada.

– Ima i još jedna zabrinjavajuća činjenica, naime u zadnje vrijeme se diljem Hrvatske otvaraju mogućnosti za prekvalifikaciju. Pri tom ne mislim na program prekvalifikacije, koji se odvija u sklopu Zdravstvenih škola diljem države, jer u tim programima prekvalifikacija se odvija tako da se odrade svi predmeti koji polaznik nije stekao u svom prvotnom školovanju. Ovdje mislim na privatne škole ili učilišta gdje programi nalikuju pomalo na dopisne tečajeve, a polaznici s puno manje muke završavaju ono što učenici redovnih programa odrađuju tijekom četverogodišnjeg školovanja, upozorava Svjetlana Jakovac.

Kako bi se zaštitio ugled struke, smatra da bi obrazovne programe za farmaceutske tehničare trebale voditi isključivo obrazovne ustanove koje u svom svakodnevnom radu imaju i redovne programe obrazovanja farmaceutskih tehničara.

Copy link
Powered by Social Snap