Pretraga

Festival znanosti ove godine slavi znanost i umjetnost; očekuje nas na stotine događanja

A- A+

Festival znanosti i ove se godine održava diljem Hrvatske, a započinje u ponedjeljak 18. travnja. Cilj Festivala je javnosti približiti znanost i informirati je o aktivnostima i rezultatima u znanosti te poboljšati javnu percepciju znanstvenika.

Izvor: Facebook, Festival znanosti

Na taj se način motivira mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Šestodnevni Festival u 17 hrvatskih gradova na različitim lokacijama priprema niz prezentacija, izložbi te radionica kako na fakultetima, tako i u školama.

Tema ovogodišnjeg Festivala je ‘Znanost i umjetnost’ 

Festival znanosti se u Hrvatskoj kontinuirano organizira već trinaest godina. Manifestacija je namijenjena učenicima, studentima i svim građanima kojima je znanost osnovni pokretač tehnološkoga napretka kroz informiranje i aktivnosti iz područja znanosti. 

Ovogodišnja tema Festivala je ‘Znanost i umjetnost’ što će u program manifestacije uključiti mnogo više umjetničkih aktivnosti. Ukupni vizual događanja referira se na rad jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća Ivana Picelja. Umjetnik je bio dio pokreta ‘Nove tendencije’ kao spoja znanosti i umjetnosti. Tom će prilikom svi zainteresirani moći pogledati brojne izložbe u muzejima gradova koji su domaćini ovogodišnjeg Festivala znanosti, a priliku za svoja predavanja imat će i mladi hrvatski umjetnici i povjesničari umjetnosti.

Izdvojeni članak

Svemir na dlanu: Upoznajte zvjezdarnicu na Popovu tornju i sasvim besplatno otkrijte tajne astronomije

Maleni goranski grad Čabar po prvi puta domaćin Festivala 

Osim velikih gradova poput Zagreba, Rijeke i Osijeka koji su redovito domaćini Festivala znanosti, od ove godine domaćin je postao i Čabar, mali grad u srcu Gorskog kotara. 

Čabarska osnovna i srednja škola po prvi puta sudjeluje na festivalu, a u raspored događanja uvrstili su zanimljive radionice i predavanja cijenjenih profesora, doktora i umjetnika. 

Osnovna škola ‘Petar Zrinski’ u Čabru svoja je događanja rasporedila po svojim područnim školama. U područnoj školi u Gerovu učenike i sve ljubitelje prirodnih znanosti očekuje zanimljivo predavanje i radionica na temu ‘Određivanje kutnih udaljenosti između nebeskih objekata’. Voditelj ove radionice, profesor geografije i povijesti, Martin Kvaternik s učenicima iz škole ručno je izradio sve potrebne alate za nadolazeću manifestaciju. 

– Za radionicu koja nam prethodi na Festivalu znanosti, s učenicima smo napravili astronomske grablje i križnu palicu pomoću koje ćemo mjeriti kutnu udaljenost između zvijezda. Cilj ove vježbe jest grubo odrediti kutne udaljenosti između zvijezda u pojedinom
Zviježđu, rekao nam je profesor Kvaternik. 

Gerovska radionica zamišljena je kao spoj predavanja i praktičnog dijela koji će se izvoditi na otvorenom. 

– Sva događanja u ostalim školama odvijaju se dopodne, a kako je za radionicu u Gerovu potreban zvjezdani nebeski svod ona će se izvoditi od 18 sati na dalje. Najprije ćemo imati predavanja unutar škole, a učenici će također imati priliku izlaganja. Nakon toga odlazimo na školsko dvorište gdje ćemo izvoditi mjerenja pa ćemo poslije toga uspoređivati dobivene rezultate, kazao nam je profesor Kvaternik, dodavši kako su za ovu znanstvenu radionicu jedini uvjeti vedro vrijeme i večer. 

Osim astronomske radionice u gerovskoj školi očekuje nas i predavanje cijenjenog hrvatskog neurokirurga Dinka Štimca na temu ‘Kako ljudski mozak upravlja tijelom’. 

Budući da je ovogodišnji festival posvećen umjetnosti, u čabarskim prostorijama Matice hrvatske cijeli tjedan bit će postavljena izložba Andreja Zbašnika, ‘Čabarske vedute – digitalne aplikacije’.

Izvor: Privatne fotografije, izgled astronomskih grablji i križne palice

Izdvojeni članak

Znanstvenici tvrde – za promjene u mozgu možete okriviti društvene mreže

U Splitu više od 150 različitih znanstveno-umjetničkih događanja cijeli tjedan

Grad Split ovih je dana predstavio svoj program za nadolazeći Festival znanosti. Na ukupno 34 lokacije diljem Splita posjetitelji će moći prisustvovati na više od 150 znanstveno-umjetničkih događanja. 

Osim splitskog Sveučilišta, u projekt su se uključile i splitske osnovne škole, udruge, instituti, kulturne ustanove poput Gradskog kazališta mladih, Kazalište Lutaka, Galerija umjetnina te Muzej grada Splita. 

Na predstavljanju programa, predsjednica organizacijskog odbora Livija Puljak istaknula je kako je ovogodišnjem Festivalu posebni doprinos dala Umjetnička akademija koja je pripremila niz glazbenih koncerata. 

Tijekom šestodnevnog programa i Splićane očekuje niz predavanja, znanstvenih radionica, koncerata i izložbi, a na Zapadnoj obali svi zainteresirani mogu razgledati istraživački brod Bios II. 

– Popularizacija znanosti je važna jer ni pojedini fakulteti ni profesori između sebe ne znaju tko što radi, a kamoli šira javnost. Također, posebno je važno što ovakvim aktivnostima vezujemo osnovnoškolce i srednjoškolce za naše Sveučilište, istaknuo je na predstavljanju rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović. 

Kao i u ostalim gradovima sva su događanja otvorena za sve posjetitelje, a za sva splitska događanja u sklopu Festivala zaduženo je čak 700 volontera.

Cjelokupni program svih gradova domaćina možete vidjeti ovdje

Festival znanosti ove godine slavi znanost i umjetnost; očekuje nas na stotine događanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap