Pretraga

Fijasko obrazovne revolucije: Školski jedrenjak vrijedan 37 milijuna kuna nitko ne koristi

A- A+

Brod Kraljica mora, vrijedan 37 milijuna kuna, namijenjen praksi učenika pomorskih škola i studenata koristi se jedva mjesec dana godišnje što je nekoliko puta manje od predviđenog, prenosi Slobodna Dalmacija. Uzrok ovog fijaska leži u nedostatku novca, pa brod umjesto na pučini većinu vremena provodi u riječkoj luci, a učenici u međuvremenu o plovidbi uče na obali.

Jedan dan 25 tisuća kuna

Prije dvije godine kada je završena izgradnja školskog broda Kraljica mora, najavljivan je početak revolucije u obuci učenika pomorskih škola u Hrvatskoj, a posebno one najveće, splitske. Ipak srednjoškolci na plovilici provedu svega tri tjedna godišnje što je dvostruko manje od predviđenog. Razlozi slabog korištenja Kraljice mora leže u iznimno visokim troškovima eksploatacije koji dosežu do 25 tisuća kuna dnevno.

Profesore teško natjerati na more

Brod je u vlasništvu Ministarstva mora, ali novac za njegovo korištenje bi trebali namirivati Splitsko-dalmatinska županija i Sveučilište, no oni taj novac jednostavno nemaju.

– Ne poštuje se ugovor o korištenju, a to je da Županija snosi troškove za srednjoškolce i Sveučilište za studente. Jasno je da škole nemaju novca za podmirivanje troškova. S druge strane , čini mi se da je profesore jako teško natjerati na brod preko ljetnih mjeseci da plove i obučavaju svoje učenike, kazao je za Slobodnu Dalmaciju kapetan Mario Babić, bivši državni tajnik za more i pokretač projekta Kraljica mora.

Rješenje u komercijalizaciji

Sudbina ovog nasukanog i nadasve skupog projekta još uvijek je neizvjesna. Ukoliko se situacija ne promjeni postoji opasnost da se država odrekne broda i trajno ga negdje priveže. No Babić smatra da rješenje postoji. – Brod treba hitno komercijalizirati. Iznajmljivati ga kada ga škole i fakultet ne koriste. U protivnom i dalje od njega nikakve koristi, zaključio je

Fijasko obrazovne revolucije: Školski jedrenjak vrijedan 37 milijuna kuna nitko ne koristi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap