Pretraga

[FOTO] Kafić čije je ime odabrao Đelo Hadžiselimović uredio i vodi zagrebački maturant

A- A+

Ako ste se pitali što povezuje lampe iz Hotela Esplanade kupljene na Hreliću, sa samostojećom pepeljarom iz kavane Korzo s originalnom fotografijom Marije Jurić Zagorke i originalnom kartom za Woodstock iz 1969., sigurno još niste posjetili novootvoreni Buybook Finjak, kafić u Vlaškoj 78. Taman i mističan, potpuna je suprotnost dobro poznatom caffe baru Finjak, prepoznatljivom po svijetlim tonovima i art deco stilu.

Večernja inačica caffe bara Finjak je novootvoreni Buybook Finjak, caffe bar u Vlaškoj 78, udaljen samo nekoliko koraka od svoje dnevne varijante. Za dizajn je zaslužan Denis Svirać, maturant zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, koji je zajedno s roditeljima, uređivao i prvi kafić.

Izdvojeni članak

Kratka povijest Jugotona: Provjerite kako se nekada konzumirala glazba u odnosu na danas

Uređenje u Chesterfield stilu

Inspiraciju za uređenje noćnog Finjaka Denis je dobio zbog jednog od zidova u prostoriji, koji kako kaže, nosi cijelu priču. Izgled je spoj nekoliko stilova, art decoa i 50-ih s industrijom, kaže Denis, koji je htio stvoriti kućnu atmosferu.

– Zamislio sam ovo kao stan boema koji voli žene i medicinu, a bavi se sportom, prisjeća se Denis ideje koja ga je vodila kroz opremanje i uređenje prostora. U caffe baru se mogu pronaći svakakvi zanimljivi predmeti, poput lampe iz Hotela Esplanade, originalne fotografije Marije Jurić Zagorke, samostojeće pepeljare iz kavane Korzo ili lustera u obliku aviona, koji je jedini takav sačuvani primjerak u art deco stilu.

– Sve mi samo od sebe dođe, ništa određeno ne tražim, objašnjava Denis kako odabire detalje kojima će urediti interijer i dodaje kako se prostor stalno puni novi detaljima i priča nikada nije završena. Obiteljski su prijatelji također ostavili svoj trag, pa se u Buybook Finjaku nalazi i originalna karta za Woodstock iz 1969. godine, koja je poklon Dražen Scholza iz Parnog valjka, a samo ime lokalu je dao Đelo Hadžiselimović, također obiteljski prijatelj.

– Mnogi misle da se radi o marketinškom triku, ali Đelo je zaista imenovao ovaj kafić, kaže Denis kroz smijeh. Brojni su predmeti kupljeni na Hreliću ili javnim dražbama, a dobar dio je i obiteljsko vlasništvo. Denisov je djed bio restaurator i imao je svoju radionu, a njegov se otac bavi antikvitetima, stoga ne čudi da je Denis već s deset godina s roditeljima obilazio aukcije u inozemstvu, a s 12 je godina počeo prodavati na sajmu antikviteta na Britancu.

Izbor srednje škole je za Denisa bio jednostavan, za njega nije postojala druga mogućnost osim Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, gdje se odlučio za smjer kiparstva.

– Najsretniji sam u toj školi i svi s guštom tamo idemo, jer imamo prijateljski odnos s profesorima, kaže Denis i dodaje kako se vidi na Akademiji likovnih umjetnosti na smjeru kiparstva ili pak na Filozofskom fakultetu, na smjeru Povijesti umjetnosti koji je zavolio kroz posao.

Izdvojeni članak

Video: Pogledajte kako izgleda živopisni sajam u Sesvetama

Obitelj koja spašava povijest 

Prvi otvoren, kafić Finjak, kojeg Denis naziva dnevnom varijantom, u svega 23 kvadratna metra donosi bogatu povijest. Terasa ispred kafića je nekadašnja terasa Hotela Esplanade iz 1925. godine, koju je Denisov djed spremio u potkrovlju. Veliko zanimanje izaziva i sat zagrebačkog urara i draguljara Vasića, koji je stajao u Oktogonu, a kraj šanka se nalazi polica za slatkiše Josipa Kraša iz 50-ih godina, koja je stajala u trgovačkom centru Nama na trgu bana Jelačića. Kraj ulaza u WC smještena je i pljuvačnica iz vremena NDH, a u blizini je i stari aparat za bombone s Glavnog kolodvora.

Na zidu kafića se uz mnoge zanimljivosti nalazi i tjeralica za Josipom Brozom Titom, koju je raspisao zapovjednik njemačkih četa u Hrvatskoj za vrijeme II. svjetskog rata, a zidove krase i brojne stare reklame. Posebno su vrijedna vrata na jednom od zidova. Bila su to ulazna vrata iz istarskog mjesta Oprtlja, koja je Željko Svirać spasio, objašnjava Denis.

Ujutro se u Finjaku dobiva i croissant uz Illy kavu, stoga ne čudi neobičan ukras koji visi iznad šanka, bicikl iz II. svjetskog rata, koji je također kupljen na Hreliću, a na njemu su obješene sve Illy šalice koje su do sada napravljene.

Magična svjetlost dolazi iz improviziranih lustera, gramofona koji su iskorišteni kao sjenila. Posebna je ipak atmosfera u večernjim satima, kada se sjedi na 90-godina staroj terasi Hotela Esplanade ispod svjetlosti raskošnog lustera, koju svakako treba doživjeti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap