Pretraga

[FOTO] Kakav talent: Za srednjoškolski projekt izradila drvenog konja pa ga poklonila faksu

A- A+

Leonarda Giannini donirala je Veterinarskom fakultetu svoju instalaciju drvenog konja koja je nastala kao dio njenog srednjoškolskog projekta. Instalacija je postavljena u Zavodu za rendgenologiju, ultrazvučnu dijagnostiku i fizikalnu terapiju. Leonarda je od ove godine studentica te studira biokemiju na Sveučilištu Seton Hall u New Jerseyju.

Foto: Facebook | Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Kada je išla u srednju školu u Americi, Leonarda Giannini u sklopu školskog projekta izradila je drvenu skulpturu konja. Svoj rad odlučila je donirati Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, koji ga je izložio u Zavodu za rendgenologiju, ultrazvučnu dijagnostiku i fizikalnu terapiju.

Leonarda je od ove godine studentica biokemije i ruskog jezika na Sveučilištu Seton Hall u New Jerseyju. Ispričala nam je kako je došlo do njenog bavljenja umjetnošću te zašto je odlučila svoju instalaciju donirati zagrebačkom fakultetu.

– Sve je počelo tijekom treće godine srednje u Americi gdje sam naučila osnove kiparstva. U zimskom semestru imala sam predmet Sculpture te sam kao završni projekt trebala sama izraditi neku skulpturu. Kako sam odmalena fascinirana konjima, a najdraži mi je hobi jahanje i proučavanje konja, odlučila sam to uključiti u temu i izraditi metalnog konja u prirodnoj veličini, rekla je Leonarda.

Zbog korone se morala vratiti u Hrvatsku

Projekt je započela prije proljetnih praznika i trebao se nastaviti u proljetnom semestru kako bi se do kraja školske godine instalirao na jednoj od zgrada srednje škole.

– Nažalost, baš se u to vrijeme dogodila korona i globalni lockdown, pa sam se tako i ja prvim letom morala vratiti u Hrvatsku. Proljetni semestar nastavila sam pratiti virtualno, iskreno razočarana što neću uspjeti dovršiti skulpturu konja. Međutim, krajem semestra, kada učenici te srednje škole imaju dva projektna tjedna tijekom kojih mogu uz pomoć učitelja mentora realizirati neku svoju originalnu ideju, pružila mi se prilika da ostvarim svoj prvotni plan, doduše ne u originalnoj verziji jer nisam imala potrebne materijale i alate za to, priča nam Leonarda.

Izdvojeni članak

Veterinarski fakultet uključio se u zbrinjavanje stradalih životinja na područjima koje je pogodio potres

Skulpturu je radila 11 dana

Tada se rodila ideja da izradi nešto potpuno novo od onoga što joj je bilo pri ruci, a to je drveno ždrijebe u punoj veličini.

– Nacrte i materijale, odnosno suhe, otpale grane, počela sam skupljati i pripremati oko dva tjedna prije početka same izrade. Skulpturu sam izrađivala sveukupno 11 dana, često i po cijele dane kako bih završila na vrijeme, a zaista puno moram zahvaliti svom djedu na njegovim neprocjenjivim savjetima, uputama i pomoći pri izradi, izjavila je Leonarda.

‘Moje ždrijebe je sretno udomljeno na fakultet’

Skulptura je izrađena od drva fiksirana je na metalnom postolju te je namijenjena da bude dio unutarnjeg prostora.

– Povećih je dimenzija pa je bilo dosta teško pronaći adekvatan prostor gdje bi se ona mogla izložiti. Međutim, spletom okolnosti i poznanstva poslan je upit Veterinarskom fakultetu u Zagrebu koji je skulpturu objeručke prihvatio. Ždrijebe je sada udomljeno u toplini Zavoda za rendgenologiju, ultrazvučnu dijagnostiku i fizikalnu terapiju i ondje ga se može vidjeti kako preskače biljke u vazama, pojasnila je Leonarda.

Iako studira biologiju, Leonarda se trudi što više baviti umjetnošću kao hobijem.

– Tijekom protekle dvije i pol godine provela sam puno vremena proučavajući ponašanje i mentalitet konja provodeći vrijeme s njima u prirodi. Na taj sam način jako dobro proučila njihovu građu i točno zapamtila kako izgledaju u različitim pozicijama. Trenutačno na fakultetu nemam prilike jahati, ali zato izrađujem figurice konja od drvenih štapića za sladoled, starog kartona i vune koje ću, kada ih napravim više, najvjerojatnije donirati djeci koja boluju od raka kao dio kluba Pinky Swear Foundation čija sam članica, poručila je Leonarda.

[FOTO] Kakav talent: Za srednjoškolski projekt izradila drvenog konja pa ga poklonila faksu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap