Pretraga

[FOTO] Mladi fotograf s Brača napravio zadivljujuće noćne fotografije svoga otoka

A- A+

Božan Štambuk je 27. godišnjak iz Supetra na otoku Braču. Diplomirani je ekonomist po struci, a od svoje 20. godine, počinje se pomalo baviti fotografijom, kada u fotoklubu Split uspješno završava školu opće i specijalne fotografije pod vodstvom Darka Alfirevića. Ono zbog čega mu posvećujemo članak je izložba ‘2017: Odiseja Brač ‘, koja će se u splitskom klubu Zona otvoriti u srijedu 30. kolovoza.

O fotografijama zbilja nećemo previše jer u ovom slučaju slike govore više od milijuna riječi!

Izdvojeni članak

Mladi Zagorac napravio fotografiju Mliječne staze u rangu onih s naslovnica National Geographica

Kao što možete uočiti na nekoliko priloženih fotografija, one predočavaju prirodne ljepote otoka i bogatstvo bračke kulturne baštine.

– Autor ovjekovječuje posebne motive otoka Brača pod zvjezdanim nebom na jedinstven način, koristeći tehnike panoramske dugačke ekspozicije te slaganja ekspozicija. Ciklus fotografija rezultat je pustolovnog duha autora i njegove ljubavi prema otoku, zbog čega je proveo mnoge neprospavane noći na raznim lokacijama otoka Brača. Snimanju je prethodilo dugotrajno planiranje i promatranje kretanja galaksije i mjeseca, svjetlosnog zagađenja i vremenskih prilika, stoji u priopćenju povodom izložbe odaslanom medijima.

Premda mnogi od nas u suvremenom dobu fotografiraju pojedinosti ili opće pojave svakodnevno, za dobru ili odličnu fotografiju, katkada je potreban višesatni trud te kampiranje u raznim uvjetima.

Baš takvo što je iskusio i Božan, čiji su rezultati ispali impresivni.

Stoga nije ni čudo da svaka fotografija za autora ima posebno značenje nastalo kroz iskustva višesatnog stvaranja izoliranošću u potpunom mraku i prirodi, kada je bio prepušten nepredvidljivim uvjetima, nepristupačnosti terena i nepoznatim lokacijama.

Izdvojeni članak

Fotografiju dana National Geographica napravila 18-godišnja Kninjanka

Upravo zbog toga svaka fotografija ima svoju posebnu priču o tome kako je nastala.

Inače Božan Štambuk je nakon 2010. i završetka škole opće i specijalne fotografije te skupne izložbe na kojoj je sudjelovao iste godine, imao dulju stvaralačku pauzu.

Ona je trajala sve do prošle godine, kada počinje volontirati u splitskom klubu Zona.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a uz fotografiju se bavi glazbom, grafičkim i web dizajnom.

https://www.facebook.com/bozan.stambuk/posts/10211770813839600?pnref=story

Share via
Copy link
Powered by Social Snap