Pretraga

[FOTO] Otvorena nova zgrada još jedne srednje: ‘Gubili smo djecu zbog loših uvjeta u staroj školi’

A- A+

Prvog dana nastave nakon zimskih praznika učenici Srednje škole Donji Miholjac započeli su u novoizgrađenoj zgradi nakon dvije godine radova. Stara škola, koja je bila izgrađena 1932., godinama je radila u lošim uvjetima, a pokušaji izgradnje nove škole trajali su 20 godina. Stara škola je tako srušena i na njenom mjestu je izgrađena nova u vrijednosti od 7,3 milijuna eura.

učionica srednje škole donji miholjac

Nova zgrada Srednje škole Donji Miholjac | Foto: Osječko-baranjska županija

‘Stara’ zgrada Srednje škole Donji Miholjac u Osječko-baranjskoj županiji ove bi godine slavila svoj 91. rođendan od kada je sagrađena. Ali, ta zgrada je srušena i na njenom je mjestu sada nikla nova zgrada koja se pokušavala izgraditi posljednjih 20 godina, najviše jer je ‘stara’ škola radila u iznimno lošim uvjetima. Svečano otvorenje bilo je prilikom prvog dana nastave nakon zimskih praznika, 9. siječnja.

– Ovo je povijesni dan za Donji Miholjac, Osječko-baranjsku županiju i Slavoniju. Dugo smo, godinama, čekali novu školu, no u životu se mora dosta stvari poklopiti da bi se ovako nešto uspjelo napraviti, da bi se došlo do ovakve velebne zgrade. Unatoč lošim uvjetima koje su imali za nastavu naši đaci su godinama osvajali brojne nagrade na natjecanjima na razini županije, države i na međunarodnim natjecanjima. Uvjeren sam da će dobivanjem novih prostora i opreme uspjesi učenika i njihovih profesora biti još bolji, rekao je gradonačelnik Donjeg Miholjca, Goran Aladić.

Unutarnji prostor ima 17 učionica, pet praktikuma, četiri radionice, knjižnicu i polivalentnu dvoranu

Osim nove školske zgrade učenici, njih 247 koji se obrazuju u programima gimnazije, ekonomije, ugostiteljstva i turizma te poljoprivrede i strojarstva, dobili su i nastavno-sportsku dvoranu s pratećim sadržajima, vanjski sportski tereni, parkiralište i pješačke površine, a cijeli školski kompleks ima ukupno površinu od 4.644,51 m². Nova škola ima dva kraka s po dvije etaže, odnosno prizemlje i kat, kao i unutarnji prostor koji obuhvaća 17 učionica, pet praktikuma, četiri radionice, knjižnicu i polivalentnu dvoranu.

Nova zgrada Srednje škole Donji Miholjac izgrađena je uz partnerski sporazum Ministarstva znanosti i obrazovanja, Osječko-baranjske županije i Grada Donjeg Miholjca te je izgradnja započela prije dvije godine, a dogovor oko izgradnje nastao je još 2018. godine za vrijeme bivše ministrice obrazovanja Blaženke Divjak te bivšeg ministrom Predragom Štromarom.

‘Godinama smo gubili djecu zbog loših uvjeta, a sada očekujemo povećanje broja učenika’

Uz učenike i djelatnike škole na svečanom otvorenju bili su ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik župana Josip Miletić, gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, kao i načelnici općina Moslavina, Viljevo, Magadenovac i Marijanci čiji učenici pohađaju Srednju školu Donji Miholjac.

– Obrazovna struktura u Donjem Miholjcu sada se digla na višu razinu. Dugo smo čekali i konačno dočekali ovakav objekt, a nadamo se da će se dobri rezultati, kakve su učenici i prije postizali, podići na još višu razinu jer ćemo imati vrhunske uvjete, od prostornih preko opreme i mogućnosti rada u jednoj smjeni. To će povećati i broj učenika u školi. Godinama smo gubili djecu zbog loših uvjeta, a sada je to završena priča te očekujemo postupno povećanje broja učenika i razrednih odjela. Presretni smo što se projekt ostvario i od danas krećemo u novim uvjetima u novu budućnost, izjavio je ravnatelj Nenad Perić.

Izdvojeni članak
školski hodnik, XII. gimnazija Zagreb

[FOTO] Bili smo na svečanom otvorenju, evo kako izgleda najmodernija srednja škola u Zagrebu

‘Učenici ove škole su i ranije postizali zapažene rezultate, a oni će sada biti još bolji’

Da je ovaj projekt trebalo realizirati puno ranije složio se i ministar Fuchs.

– Objekt je usklađen sa zahtjevima nastave u 21. stoljeću, a kako od Vinkovaca do Donjeg Miholjca nema srednje škole ovakvog tipa i veličine, i stoga treba čestitati ne samo Gradu Donjem Miholjcu nego i Županiji i svima uključenima u projekt. Ovakvi infrastrukturni preduvjeti su jamstvo i za izvođenje vrhunske nastave. Učenici ove škole su i ranije postizali zapažene rezultate, a oni će biti još bolji nakon konzumiranja novih mogućnosti. Vjerujem da će isto tako i sami nastavnici pokazati svu svoju sposobnost, kreativnost i znanje u koncipiranju novih školskih programa, primjerenih zahtjevima tržišta rada u Republici Hrvatskoj, ali i šire, rekao je ministar.

učionica srednje škole donji miholjac
Share via
Copy link
Powered by Social Snap