Pretraga

Foto: Što je policija 1980. zaplijenila srpskom pankeru

A- A+

Društvenim mrežama trenutno se širi fotografija zapisnika iz MUP-a na kojem se vidi što su sve tadašnji beograski pankeri držali kod sebe, a što je bilo smatrano ‘sumnjivim materijalom’.

www.imgur.com

Nije tajna da su pankeri i takva vrsta glazbe do prije nekoliko godina bila prilično omraženi. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada punk nije bio omiljen kod tadašnjeg autoritarnog režima, neki od sljedbenika tog pokreta doista su u Beogradu trpjeli svakakvo maltretiranje.

Izdvojeni članak

Istetovirani pankeri i rokeri oživjeli brijački zanat te postali prava senzacija

Pankeri su bili jako omraženi

Njihovo je kretanje tada pratila policija, a muzičke ploče, jakne i sve ono čime se ‘opremao’ tadašnji panker smatralo s subverzivnom djelatnosti, zbog čega su pripadnici ove subkulture često bili privođeni i ispitivani, piše Telegraf.

U zadnjih nekoliko dana društvenim mrežama proširila se slika jednog od brojnih zapisnika iz MUP-a koja potvrđuje upravo gore navedeno.

Izdvojeni članak

Viralan video: Transformacije opakih pankerica i rokerica u neprepoznatljive ljepotice

Zaplijenili mu sve što su našli

U zapisniku se u detalje obrazlaže što je sve pronađeno u stanu jednog beogradskog pankera koji je živio u samom centru grada.

Od njega su državni organi, prema tom dokumentu, zaplijenili 41 bedž, razne časopise, majicu grupe ‘The Clash, pjesme raznih punk grupa, postere ‘protiv rasizma’, naljepnice s likom engleske kraljice te brdo drugog ‘sumnjivog propagandnog materijala’.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap