Pretraga

[FOTO] U MIOC-u se okupili najbolji srednjoškolci iz svih krajeva Hrvatske, dodijeljeni im Oskari znanja

A- A+

Oskar znanja najboljim učenicima za 2021./2022. školsku godinu, dodjeljivao se 13. i 14. lipnja u sportskoj dvorani XV. gimnazije u Zagrebu. Prvoga dana nagrade su dobili najbolji učenici osnovnih škola, dok su najbolji srednjoškolci došli na red drugog dana. Cijela se svečanost mogla pratiti i uživo na YouTubeu.

Foto: Matej Markovinović | srednja.hr

Ukupno 353 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, primilo je nagradu Oskar znanja. Svoj su kipić ‘Newtonove jabuke’ danas primili najbolji srednjoškolci, čija imena možete vidjeti ovdje.

Dvodnevna svečanost održala se u sportskoj dvorani XV. gimnazije u Zagrebu te se prenosila uživo na Facebook stranici Oskar znanja i YouTube kanalu Agencije za odgoj i obrazovanje. Svečanost je otvorio pobjednički zbor Srednje škole iz Valpova, a program je vodio Franjo Ridjan.

Izdvojeni članak

Najbolji učenici osnovnih škola dobili Oskare znanja: ‘Oni su izazov za naš obrazovni sustav’

‘Iza vas stoje dani i sati truda te samostalnog rada’

Ravnateljica Agencija za odgoj i obrazovanje, Dubravka Brezak Stamać, zahvalila se svima što su došli te je podsjetila da je ove godine održano 38 natjecanja i smotri, pa se obratila najboljim učenicima.

– Iza vas stoje dani i sati truda te samostalnog rada. Vi ste oni koji žele raditi i koje na to ne treba upozoravati, poručila je Brezak Stamać.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Tomislav Paljak, rekao je da je Hrvatska imala najviše nastave uživo u svijetu, stoga je istaknuo kako mu je izrazito drago i da se ovogodišnji Oskar znanja mogao isto tako održati.

– Veselje je što uživo možemo čestitati našim malim prijateljima, onima najboljima od najboljih na uspjehu, zaključio je Paljak.

Oskar znanja pokazuje da se izvrsnost cijeni

Županica Karlovačke županije, Martina Furdek-Hajdin, govorila je o suradnji županije s Agencijom za odgoj i obrazovanje te Ministarstvom, a dotaknula se i školskih prijevoza u manjim gradovima.

– Želimo da srednje škole u manjim gradovima bude dostupna svakom djetetu, da svi imate uvjete za kvalitetno europsko obrazovanje i da kadar koji s vama radi jednako tako bude obrazovan i motiviran da vas potakne da idete u rang izvrsnosti. Oskar znanja pokazuje da se ta izvrsnost cijeni, napominje Furdek-Hajdin.

Oskar znanja ove je godine bio u drugačijem izdanju. Naime, imena najboljih učenika nisu se prozivala ponaosob kao nekada, nego su učenici sami dolazili po svoje kipiće ispred dvorane MIOC-a prije same ceremonije.

Nastupa je bilo mnogo

Na ceremoniji je još nastupao trio iz Glazbene škole Franja Kuhača u Osijeku, a dvoje gimnazijalaca podijelilo je svoja iskustva s čak nekoliko natjecanja. Gledatelji su imali priliku vidjeti nastup i državnog prvaka klarineta, kao i poslušati zanimljiv monolog iz ‘Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja’.

Ovogodišnji kipić Oskara znanja je ‘Newtonova jabuka’, koju je osmislila i izradila Tea Švarić, bivša studentica Akademije likovnih umjestnosti. Drugi dan ovog događaja možete pogledati u videu ispod.

Na portalu srednja.hr nedavno smo pokrenuli Alumni projekt. Alumni dio portala je popis svih dobitnika Oskara znanja, državne nagrade koja se dodjeljuje učenicima za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. Riječ je o projektu koji mapira najbolje hrvatske učenike i profesore prema kriteriju dobivenih Oskara, a partner tog projekta je Hrvatska zajednica županija.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap