Pretraga

[FOTO] Učenici osam splitskih škola pozitivnim događajem rekli NE nasilju

A- A+

Već drugu godinu za redom Obrtna tehnička škola u Splitu organizirala je zajedno s Centrom za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova Dan ružičastih majica. To je zapravo međunarodni preventivni program za borbu protiv vršnjačkog nasilja, nastao u spomen na jednog kanadskog srednjoškolca, koji je zbog humane geste postao žrtvom nasilja. Igrale su se briškula i trešeta, lijepile su se nenasilne poruke na pano te se nastojala širiti, pozitvna atmosfera, suprotna onoj uslijed koje nastaje nasilje.

Izvor fotografije: Obrtna tehnička škola Split

Učenici iz osam splitskih srednjih škola sudjelovali su u Danu ružičastih majica, koji je u svojim prostorijama organizirala Obrtna tehnička škola iz Splita, u suradnji s Centrom za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova. Cilj ovakvog događaja je upozoriti, prevenirati te osvijestiti o nasilju u svim njegovim oblicima.


Užasna scena iz Kanade utjecala na pokretanje Dana ružičastih majica

Dan ružičastih majica je program prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se u znak prosvjeda na incident koji se dogodio 2007.g u jednoj kanadskoj srednjoj školi. Učenik Charles McNeill je na nastavu došao odjeven u ružičastu majicu kako bi podržao majčinu borbu protiv raka dojke. Postao je metom nekolicine huligana iz škole. Da bi izrazili protest prema tom agresivnom činu, učenici iste škole David Shepherd i Travis Price kupili su 50 ružičastih majica te ih idući dan podijelili ostalim učenicima. Tako su osudili i izrazili protest prema nasilju.

Svaka dva tjedna tučnjava

– To nasilje koje svakodnevno gledamo i koje se javlja u različitim oblicima, po novom i cyber nasilje događa se u određenom broju jer učenici često nisu ni svjesni da svojim postupcima drugome nanose patnju. Mi pokušavamo utjecati na njihovo osvješćivanje, različitim preventivnim programima, a i ovakvim događanjima gdje učenici kroz druženje vide isključivo pozitivne stvari, objašnjava nam pedagoginja Obrtno tehničke škole u Splitu Ružica Vorgić Krvavica.

Na organizaciju Dana ružičastih majica ih je navela želja za podizanjem svijesti o nenasilju među učenicima škole, ali i okolnosti.

– Gledajte, mi smo škola u kojoj prevladavaju dečki te se u prosjeku skoro svaka dva tjedna dogodi neki fizički okršaj. Od naguravanja pa gotovo do organiziranih tučnjava. Uglavnom su manjak znanja te nekorištenje verbalnih metoda u rješavanju sporova, razlog takvim situacijama. Međutim, u školi imamo jaku stručnu službu, koju čine dvije psihologinje, defektologinja i ja kao pedagoginja te se trudimo preventivno djelovati, kroz programe, a i na ovaj način kroz izvannastavne aktivnosti, objašnjava Vorgić Krvavica.

Izdvojeni članak

Splićani iz zahvalnosti daruju krv Zagrepčanima

Dvojac iz V. gimnazije ostvojio turnir u briškuli i trešeti

Program na danas održanom događaju u splitskoj Obrtnoj tehničkoj školi se sastojao od turnira u briškuli i trešeti, na kojem su uz učenike iz ove škole sudjelovali i oni iz Ekonomsko-birotehničke, Grafičke, I. jezične gimnazije, V. gimnazije, Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku, Elektrotehničke škole te Pomorske škole.

Svaka je škola imala po par koji ju je predstavljao, a na kraju su prvo mjesto osvojili đaci iz splitske V. gimnazije.

Uz to je udruga Most predavanjem o volonterstvu kao primjeru kvalitetnog usmjeravanja slobodnog vremena i protuteže negativnim pojavama, među njima i nasilja. Ovom predavanju je nazočilo 30-ak učenika, a još 15-ak njih je imalo simulaciju sata na engleskom jeziku, gdje su učenici prevodili rečenice tolerancije i nenasilja te ih postavljali na veliki pano.

Sve skupa s ciljem senzibiliziranja mladih osoba o negativnim utjecajima nasilja, razvijanja suradnje među učenicima, tolerancije, poštivanja različitosti te moralnih i društvenih vrijednosti, a svakako unapređivanja znanja učenika o ljudskim pravima i komunikaciji.

Izvor fotografije: Obrtna tehnička škola Split

[FOTO] Učenici osam splitskih škola pozitivnim događajem rekli NE nasilju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap