Pretraga

[FOTO] ‘Vlak u snijegu’ mnogi su gledali u školi: Ovako danas izgleda Ljuban kojemu je tada bilo 16

A- A+

Lektiru ‘Vlak u snijegu’ čitaju učenici u trećem razredu osnovne škole, a oni koji su već odavno završili osnovnu, vrlo rado se sjete te lektire kao i glavnih likova – Ljubana, Drage i Pere. Po lektiri snimljen je i istoimeni film 1976. gdje su likovi iz knjiga oživjeli na malim ekranima, a film se često gledao i na nastavi. Da se glavnih glumaca, koji su tada bili djeca, sjećaju i odrasli potvrdio je i televizijski voditelj Tarik Filipović koji je objavio fotografiju sa Slavkom Štimcem, danas 61-godišnji glumac koji je utjelovio Ljubana.

Foto: Screenshot YouTube

‘Djetinjstvo svako junaka ima’, napisao je voditelj Milijunaš’ i glumac Tarik Filipović uz fotografiju sa Sarajevo Film Festivala na kojoj je u društvu s glumcem Slavkom Štimcem kojega mnogi pamte po njegovoj ulozi Ljubana u filmu ‘Vlak u snijegu‘ prema istoimenom djelu Mate Lovraka što i danas učenici u 3. razredu osnovne imaju kao lektiru.

Ljubana je glumio kada je imao 16 godina

Film ‘Vlak u snijegu’ snimljen je 1976. kada je Štimac imao 16 godina, a svoju je glumačku karijeru započeo kada je imao samo 12 godina s ulogom Ranka u filmu ‘Vuk samotnjak‘. Snimio je više od pedeset filmova i serija, a za Nacional je ispričao kako mu je bilo glumiti i istovremeno pohađati nastavu.

– Najveći su mi problem bile traume zbog škole. Strašno sam mnogo snimao i bilo je teško održavati kontinuitet učenja. To mi je ipak polazilo za rukom dosta dobro i osnovnu školu sam završio s odličnim uspjehom. Bio bih na snimanju cijeli dan, a navečer bih imao privatne sate s nastavnikom s kojim sam nadoknađivao propušteno u školi, rekao je 2005. u intervjuu za Nacional.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tarik Filipović (@tarikfilipovic)

‘Učenje nakon cjelodnevnog rada na setu bilo je svakodnevica’

Ispričao je i kako mu je najteže bilo kada je snima seriju ‘Salaš u malom ritu‘ jer je snimanje trajalo godinu dana.

– Učenje nakon cjelodnevnog rada na setu bilo je svakodnevica. Ipak, za klince je taj posao jako privlačan, filmska ekipa ti postane kao obitelj i vežeš se za te ljude te tako nadoknađuješ nedostatak vlastite rodbine. Naravno, ne znam što sam sve propustio, a što sam dobio. S jedne strane je nezamjenjivo iskustvo i prilika za upoznavanje ljudi od kojih možete mnogo naučiti, a s druge propuštanjem stvari poput školskih izleta gubite dio djetinjstva koji svi drugi imaju, naveo je Štimac za Nacional.

Štimac je rođen je u ličkom selu Konjsko Brdo, a zbog posla se preselio u Beograd gdje i danas živi s obitelji. Snimio je i dva filma kada je na dvije godine otišao u SAD, a posljednja uloga mu je bila u televizijskoj seriji ‘Područje bez signala’ koja je snimana 2021.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap