Pretraga

[FOTO] Zagrebačka škola dobila je novo ruho, dovršena je obnova: Ušteda energije bit će ogromna

A- A+

Projekt energetske obnove zgrade zagrebačke Osnovne škole Tin Ujević započeo je 2019., radovi godinu kasnije, a ovih dana službeno je i završen. Riječ je o projektu vrijednom gotovo pet milijuna kuna. Puno se prethodnih mjeseci govorilo o poskupljenju energenata kao i proračunskim sredstvima koja će Grad morati izdvajati za režije, među ostalim i škola pa je svakako dobra vijest da će energetskom obnovom Osnovna škole Tin Ujević, predviđa se, biti smanjen utrošak energije za grijanje za čak 67 posto.

U zadnjih nekoliko godina značajan je broj škola diljem Hrvatske prošao kroz energetsku obnovu, a njima se odnedavno pridružila i Osnovna škola Tina Ujevića u Zagrebu.

Škola je dobila novo ruho

Ovom obnovom škola je dobila prekrasno novo ruho čime je stvoreno i ugodnije radno okruženje, kako za svih naših 350 učenika, tako i za djelatnike škole. Jedan od benefita koju ćemo ostvariti ovom obnovom je svakako ušteda na toplinskoj energiji, što će nam uvelike olakšati s obzirom na trenutnu situaciju s energentima, kazala je na konferenciji povodom završetka projekta ravnateljica škole Tanja Bakran Lesar.

Inače, ovaj se projekt provodi od travnja 2019., a radovi na energetskoj obnovi započeti su u travnju 2020. te završeni u ožujku 2022.. Kako stoji u priopćenju, vrijednost projekta je 4.943.672,74 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  2.975.074,20 kn.

Osnovna škola Tina Ujevića izgrađena je i otvorena sada već davne 1935. godine. Kako stoji u priopćenju, provedbom energetske obnove, poboljšale su se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije i zamjenom neučinkovite stolarije i bravarije kao i moderniziran sustav grijanja, hlađenja i ventilacije. Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjena je potreba za energijom za grijanje za 206 MWh godišnje (72%), a emisija CO2 za 114 t/godišnje.

Izdvojeni članak

Val poskupljenja zahvatit će i škole: Provjerili smo koliko se trenutno izdvaja za režije u zagrebačkima

Značajne uštede energije

Nedvojbeno je da će to doprinijeti borbi protiv negativnih klimatskih promjena, a s obzirom na najavljeno poskupljenje energenata i pozitivno utjecati na proračunske troškove Grada po pitanju režija.

– S obzirom na starost i dotrajalost, školska zgrada je bila u energetskom razredu E prema potrošnji toplinske energije, te u energetskom razredu G što se tiče potrošnje primarne energije. Nakon energetske obnove i izvedenih svih radova, zgrada škole je u energetskom razredu B prema potrošnji energije za potrebe grijanja, te u energetskom razredu C prema utrošku primarne energije, navela je voditeljica projekta Andrea Sili-Bosner, dodavši da su predviđene uštede u potrošnji primarne energije 73 posto, odnosno 67 posto u potrošnji energije za grijanje.

Uz to, završetkom projekta, učenici i djelatnici imaju kvalitetniji i ugodniji prostor za rad i boravak.

Iz Grada Zagreba kažu kako od 2015. godine kontinuirano provode projekte energetske obnove te je planirano ostvariti cjelovitu energetsku obnovu za 134 zgrade javne namjene u gradskom vlasništvu, ukupne grijane površine od 463.000,00 m2.

S realizacijom energetskih obnova na 134 zgrada, planirano je postići uštede toplinske energije od 36.000 MWH na godišnjoj razini, smanjiti emisije CO2 za 10.000 tona godišnje, te proizvesti energiju iz fotonaponskih sustava 1.500 MWh/godišnje, rekla je pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Melita Borić.

Planirana investicija je 805 milijuna kuna, a izvori financiranja su proračunska sredstva, bespovratna sredstva iz EU fondova te povoljna kreditna sredstva. Energetskom obnovom obuhvaćene su zgrade škola, vrtića, zgrada zdravstva, domova za starije osobe, zgrada područnih ureda i mjesnih samouprava te sportskih i kulturnih objekata u vlasništvu Grada Zagreba. Do sada ih je energetski obnovljeno 75.