Pretraga

[FOTO] Zamislite da vam se pod odmorom puštaju glazbene želje? Takva škola postoji u Zagrebu

A- A+

Na hodniku zagrebačkog MIOC-a, gdje se trenutno zbog potresa nalaze i učenici Gornjogradske gimnazije Zagreb, odnedavno se pojavio neobičan gost. U sklopu projekta ‘Gornjogradska voli 80-e’ odlučili su postaviti džuboks kako bi se učenici mogli upoznati s glazbom iz tog vremena. Na odmoru nekada i profesori puste pjesmu koja ih vrati u mladost, a što se najviše sluša, otkrio nam je profesor Miroslav Uremović, voditelj ovog projekta.

Foto: Gornjogradska gimnazija Zagreb

Madonna, A-Ha, Neki to vole vruće, EKV samo su neki od glazbenih izvođača koji se odnedavno ore hodnicima jedne zagrebačke srednje škole. Radi se o Gornjogradskoj gimnaziji Zagreb koja je u školu postavila džuboks u sklopu projekta ‘Gornjogradska voli 80-e‘.

– Spojili smo ljubav prema glazbi iz 80-ih godina sa željom da istu podijelimo s našim učenicima, a džuboks je samo jedan element te priče. Reakcije naših učenika, ali i učenika XV gimnazije, popularnog MIOC-a koji je s nama velikodušno podijelio svoj prostor nakon naše dislokacije radi potresa, uglavnom su i više nego pozitivne, rekao nam je profesor Miroslav Uremović, voditelj projekta ‘GGG voli 80-e’.

Najviše se ‘vrte’ domaće pjesme 80-ih

U džuboksu se nalazi 80 ploča sa 160 pjesama domaćih i stranih izvođača.

– Od tih 80 ploča 20-ak ih je s glazbom ovih prostora, uglavnom izvođača Novog vala, a to je glazba s kojom su naši učenici bolje upoznati u usporedbi s hitovima 80-ih koji su žarili i palili u SAD-u, UK-u ili diljem Europe. No, ponekad i mi profesori iskoristimo priliku pa ih na odmoru upoznamo s ‘novim’ pjesmama, objasnio je Uremović.

Tako se za vrijeme odmora na hodnicima može čuti i Prljavo kazalište, Vještice, Alphaville, Modern Talking i slično. No, što se najviše sluša?

– Više se ‘vrte’ domaći izvođači kada glazbu biraju učenici, a profesori vole nešto što ih podsjeća ili na mladosti ili neku pjesmu uz koju su stvorili lijepe uspomene, izjavio je profesor.

Foto: Gornjogradska gimnazija Zagreb

Džuboks ima i humanitarnu notu

Jedna pjesma na školskom džuboksu košta dvije kune, a profesor je objasnio kako je razlog tome jedna humanitarna akcija.

– U suradnji s Volonterskim klubom Gornjogradske gimnazije dogovorili smo sav prihod od džuboksa uputiti u Dom sv. Ivana Pavla II za djevojčice u selu Hondia, u blizini glavnog grada Benina, Porto-Nova. Na kraju nastavne godine humanitarac vlč. Odilon Singbo, preko kojeg je dogovorena suradnja, doći će do naše škole i preuzeti iznos kojeg smo uspjeli sakupiti, rekao je Uremović.

Osim džuboksa u školi imaju i mjesečne projekcije filmskih hitova 80-ih u suradnji s kinom ‘Kinoteka’.

– U idućem polugodištu nastavljamo s filmskim projekcijama, tijekom praznika ćemo u potpunosti ‘zarotirati’ selekciju ploča na džuboksu i uključiti neke nove hitove, dok u skladu s mogućnostima uz tadašnju epidemiološku situaciju u veljači planiramo i školski plesnjak na temu 80-ih, poručio je profesor Uremović.

[FOTO] Zamislite da vam se pod odmorom puštaju glazbene želje? Takva škola postoji u Zagrebu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap