Pretraga

[FOTOGALERIJA] 14.000 stipendija danas se nudilo u predvorju NSK: Učenici i studenti pohrlili po njih

Institut za razvoj obrazovanja organizirao je 13. po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja, zbog kojega je predvorjem Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prodefiliralo nekoliko tisuća srednjoškolaca, studenata i svih ostalih znatiželjnika. Na ovogodišnjem Sajmu predstavljeno je više od 14.000 dostupnih stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu, a predstavila su se i neka visoka učilišta.

Više od 60 izlagača iz Hrvatske i čak 13 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije, predstavilo se na ovogodišnjem 13. Sajmu stipendija. Bila je to jedinstvena je prilika za sve zainteresirane srednjoškolce, studente i njihove roditelje da iz prve ruke saznaju sve ključne informacije o studijskim programima, studentskim razmjenama, praksama i brojnim programima stipendiranja koje se nude u Hrvatskoj i inozemstvu.

Sajam je otvorila ministrica Blaženka Divjak, čije Ministarstvo je od ove godine osiguralo 4.600 dodatnih stipendija godišnje za socioekonomski ranjive skupine studenata te po prvi puta 3.000 stipendija godišnje za studij u Hrvatskoj u STEM području. Ovogodišnja zemlja partner Sajma bila je Austrija, inače treća zemlja po popularnosti kod hrvatskih studenata.

Poseban dio izlagačkog prostora bio je rezerviran za tzv. Hrvatski kutak, na kojemu su programe stipendiranja izložile hrvatske zaklade, udruge i druge organizacije. Cilj kutka bio je omogućiti studentima da na jednom mjestu saznaju sve ključne informacije o stipendijama koje su im dostupne za studiranje u Hrvatskoj.

Predstavio se Fond za ‘braniteljske’ stipendije, ali informacija o novom natječaju nema

U Hrvatskom smo kutku susreli i predstavnike Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Upitali smo ih kada planiraju raspisati ovogodišnji natječaj, ali odgovor na to pitanje nismo dobili, kao niti ikakve konkretne informacije o ovogodišnjem natječaju.

– Specifične kriterije mi kao Fond dva dana prije samog natječaja ne znamo. I ne znamo još kada će biti objavljen natječaj, to je na Upravnom odboru, odnosno, ministru. Kada ministar s upravnim odborom odluči da se objavi natječaj i postave kriteriji, tad ćemo i mi znati koliko se stipendija dijeli. Kriteriji koji su bili prošle godine, ako će biti otprilike slični, za srednju školu bit će potreban prosjek ocjena 3.75, a za studente 3.25. Imovinski cenzus koji je zakonski određen i ne mijenja se i status branitelja kao osnovni uvjet koji se isto ne mijenja, znači djeca dragovoljaca, ratnih vojnih invalida ili djeca poginulih, nestalih ili zatočenih branitelja, znači ne svih branitelja, objasnio nam je Mario, predstavnkh Fonda na Sajmu stipendija.

Nije siguran ni koliki će biti iznos ove stipendije, budući da on varira ovisno o količini sredstava koje uprava Fonda odluči izdvojiti za stipendije

– Prošle godine stipendija za srednjoškolce iznosila je 2.000 kuna, a 5.000 za studente. To se mijenja svake godine, ide gore-dolje, sve ovisi o sredstvima. Prošle godine izvorno je trebalo biti 4.000 kuna za studente, ali kada je Fond odredio koliko će se novaca raspodijeliti ipak se isplaćivala stipendija od 5.000 kuna za studente. To može biti i nakon natječaja promijenjeno. U svakom natječaju piše da Upravni odbor, ovisno o sredstvima i broju prijavljenih može regulirati iznose stipendije, a prosjek ocjena se naknadno također može dizati odlukom Upravnog odbora, kazao nam je Mario i dodao kako nije siguran hoće li natječaj uopće biti raspisan ove godine, ali kaže, ‘nisu dobili nikakve naznake da ga neće biti’.

Sajam stipendija privukao i strane učenike

Osim stipendija, na Sajmu svoje studije predstavljaju i razna visoka učilišta, kako strana, tako i domaća. Među njima se ove godine po prvi puta našao i Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci. Srednjoškolcima je zanimljiv budući da nudi studije deficitarnih zdravstvenih struka, na kojima se iz godine u godinu traži mjesto više.

– Studentima nudimo preddiplomske i diplomske studije. Od preddiplomskih imamo četiri studija. Sestrinstvo, koje imamo redovno i izvanredno, a izvanredni studij se, osim u Rijeci, izvodi i u Karlovcu. Osim toga postoji još radiološka tehnologija, fizioterapija i primaljstvo. Od diplomskih studija imamo sestrinstvo, menadžment u sestrinstvu, sestrinstvo i mentalno zdravlje, fizioterapija i klinički nutricionizam, kazala nam je Ivona Zatković Ružić iz Službe za studentske poslove fakulteta i dodala kako najveći interes među srednjoškolcima vlada za fizioterapiju i primaljstvo, a na gotovo svim studijima ovoga fakulteta kvote se ispune već na ljetnom upisnom roku.

O budućem studiju i mogućnostima studiranja u inozemstvu informirati se došao i Nijemac Maximian iz Njemačke i francuske internacionalne škole u Zagrebu. Na tečnom hrvatskom jeziku ispričao nam je kako je sa svojih par kolega došao na sajam jer mu se to učinila kao izvrsna prilika za informiranje o studijima i budućem zanimanju.

– Kad već imamo ovakvu priliku, zašto to ne iskoristiti. Svi izlagači na štandovima govore engleski i oni iz Njemačke, naravno, pričaju njemački pa se lako možemo sporazumjeti. Saznao sam ovdje da postoje određeni dualni studiji kod Lidla, na njemačkom se to zove BWL. Prije ovog Sajma načuo sam nešto o tome, ali nije mi bilo baš nešto interesantno. Ovdje sam shvatio kako to otprilike funkcionira, kakve mi mogućnosti ostavlja za budućnost i zainteresirao sam se, ovaj događaj stvarno mi je pomogao, kazao nam je Maximian.

Dodaje, volio bi biti učitelj, a ako mu to ne pođe za rukom, zainteresiran je i za studij menadžmenta.

– Ova Lidlova opcija bila bi mi super za menadžment. Ovdje sam dobio i zanimljiv letak s informacijama o tome kako je biti učitelj u Klagenfurtu u Austriji, kazao nam je za kraj Maximian.