Pretraga

[Fotogalerija] Antireklame sponzora robovlasništva u Kataru za SP 2022.

A- A+

Devetsto radnika već je umrlo, a, prema procjenama nepalskog i indijskog veleposlanstva u Kataru, više od četiri tisuće bi ih moglo umrijeti do početka Svjetskog prvenstva u nogometu u toj zaljevskoj zemlji. Da bi se ukazalo na ovaj problem, internetom su počeli kružiti prerađeni logotipovi glavnih sponzora SP- a. Neke od njih vam donosimo u galeriji.


Izdvojeni članak

[Konzumerizam progutao individualce] Fotograf dokazao da se svi odijevamo isto

Gradnja stadiona i ostale infrastrukture za SP u nogometu u Kataru 2022. godine obilježena je teškim kršenjem ljudskih prava. 900 radnika već je izgubilo svoje živote, a, kako procjenjuju veleposlanstva Indije i Nepala u toj zemlji, do izvođenja početkom udarca, ta bi se brojka mogla popeti na preko četiri tisuće. Drugim riječima, preko 60 života za jednu utakmicu.

Naime, omjer domaće i strane radne snage u Kataru je 1:20, a radnici uglavnom dolaze iz siromašnih država južne i jugoistočne Azije, poput Indije i Nepala. Žive u neljudskim uvjetima, često ne budu plaćeni za svoj rad, a najveći problem je tzv. kafala sistem. Prema njemu, svaki migrant koji želi doći raditi u većinu zaljevskih zemalja, pa tako i u Katar, mora si naći sponzora, najčešće poslodavac, koji je onda odgovoran za njega tijekom boravka u zemlji. Ta ‘odgovornost’ seže do krajnjih granica jer poslodavci zbog kafale, primjerice, izdaju izlazne vize radnicima bez kojih ovi ne mogu napustiti zemlju te im oduzimaju putovnice. Jednostavnije rečeno, oni žive u uvjetima modernog robovlasništva.

A FIFA, iako je apelirala na Katar da učini više po pitanju zaštite sezonskih radnika, pere ruke od svega pod objašnjenjem da se, kako je to Sepp Blatter jednom prilikom sročio, ‘oni ne mogu miješati u radnička prava te da odgovornost prvenstveno leži u državi Katar, a potom tvrtkama koje zapošljavaju te radnike’.

Koliko FIFA, Katar i ostali, na bilo koji način upleteni, ne žele da se o ovome puno priča, govori i činjenica da je 2013. uhićen njemački dokumentarist Peter Giesel i njegova ekipa jer su željeli istražili navode o masovnom izrabljivanju stranih radnika. Najnoviji primjeri su iz svibnja ove godine, a radi se o uhićenju BBC- jeve ekipe svibnja zbog slične namjere te uhićenje novinara dviju javnih televizijskih mreža u Njemačkoj, ARD-a i WDR-a, tijekom snimanja dokumentarca o korupcijskom skandalu vezanog za odluku FIFA-e da se svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine održi baš u Kataru.

http://www.boredpanda.com

Share via
Copy link
Powered by Social Snap