Pretraga

Fotogalerija: Deset najskupljih slika svijeta

A- A+

U Zagrebu je jučer otvorena vjerojatno najskuplja izložba ikada postavljena u Hrvatskoj. Vrijednost izložaka ‘Remek-djela iz muzeja Picasso, Pariz’ je oko pet milijardi kuna. Umjetnički uradci, uvijek su privlačili pozornost bogatih slojeva društva, a situacija nije drugačija ni u našem dobu. Među najskupljih deset slika na svijetu, tri su upravo Picassove, a koje cijene dosežu njegove slike, a i one ostalih virtuoza donosimo u tekstu.

Trenutno Zagreb drma Picasso ludnica, izazvana otvaranjem izložbe čuvenih djela ovog španjolskog umjetnika. Njegovih 56 izložaka, koji se trenutno nalaze u Klovićevim dvorima vrijede oko 670 milijuna eura ili nešto više od pet milijardi kuna. Strašan iznos, pomislili bismo, a tek pomislimo li da je vrijednost najskuplje slike na svijetu gotovo milijardu i pol kuna, hvata nas vrtoglavica. Evo deset najskupljih slika na svijetu, među kojima nema primjerice djela Van Gogha, Dalija ili Rembrandta.

Izdvojeni članak

Deset najskupljih knjiga na svijetu

10. Diana i Actaeon – Titian (533 milijuna kuna)

Sliku je slavni talijanski umjetnik iz 16. stoljeća slikao od 1556. do 1559. godine. Ona je prikaz svog sjaja i raskoši Titianove slikarske izvedbe. Prvo je bila u kolekciji Vojvode od Sutherlanda, a zatim ju je ponudio na prodaju Ujedinjenom Kraljevstvu, koje je izdvojilo ovaj visoki iznos. Usput ‘sestrinsku sliku’ istog autora Diana i Calisto, prošle je godine UK platio također basnoslovnih 421 milijun kuna.

9. Dora Maar s mačkom – Pablo Picasso (557 milijuna kuna)

Ovo je jedna od triju Picassovih slika koja se našla u top 10. Naslikao ju je 1941. godine, a djevojka na slici s mačkom u rukama je njegova ljubavnica, podrijetlom Hrvatica. Tehnika kojom je radio ovo djelo je ulje na platnu, a prodana je 2006. godine gruzijskom političaru i poslovnjaku Borisu Ivanishviliu na newyorkškom Sothebysu.

8. Osam Elvisa – Andy Warhol (586 milijuna kuna)

Najpoznatiji predstavnik pop arta, naslikao je ovo djelo 1963. godine. Osam Elvisa Warhol je radio tehnikom sitotiska. Preko 40 godina bila je u posjedu rimskog skupljača umjetnina Annibalea Berlingieria, koji ju je prodao 2008. godine anonimnom kolekcionaru, na privatnoj dražbi.

7. Dječak s lulom – Pablo Picasso (610 milijuna kuna)

Ovo je djelo iz rane faze poznatog španjolskog kubista. Picasso ju je naslikao tehnikom ulja na platnu, kada je imao 24 godine odnosno 1905. Slika je 2004. godine, prodana na Sothesbyu u New Yorku anonimnom kolekcionaru, iako je prema nekim nagađanjima otišla u ruke talijanskog biznismena Guida Barille.

6. Akt, zeleno lišće i bista – Pablo Picasso (624 milijuna kuna)

Kao i prethodne dvije skupocjene Picassove slike i ovu je naslikao uljem na platnu 1932. godine. Ovo je ujedno i najskuplje prodana slika španjolskog kubista. I na njoj se nalazi jedna od Picassovih ljubavnica. Slika je prodana u aukcijskoj kući Christie’s u New Yorku 2010. godine, a i ovoga puta kupac je ostao anoniman.

5. Vrisak – Edvard Munch (703 milijuna kuna)

Ovu sliku norveški umjetnik je uradio u četiri verzije. Posljednja od njih rađena je tehnikom pastela. Upravo je ovu kupio anonimni kupac za navedeni iznos na dražbi u newyorkškom Sothesby’su davne 1895. godine i jedina je od četiri verzije koja se nalazi u privatnim rukama.

4. Portret Adele Bloch – Bauer I. – Gustav Klimt (791 milijun kuna)

Slika austrijskog simbolista zauzima četvrto mjesto. Rađena je uljem na platnu, s primjesama zlatne i srebrne boje. Žena koja je bila Klimtov objekt, bila je supruga bogatog austrijskog industrijalca Ferdinanda Bloch-Bauera. Prodana je američkom poslovnjaku Ronaldu Lauderu na privatnoj aukciji 2006. godine.

3. Žena III – Willem de Kooning (805 milijuna kuna)

Nizozemsko – američki apstraktni ekspresionist tvorac je ovog djela, na kojemu je radio kroz 1952. i 1953. godinu. Žena III, prodana je 2006. godine američkom milijarderu Stevenu Cohenu.

Izdvojeni članak

Najskuplji filmovi svih vremena

2. Broj 5, 1948 – Jackson Pollock (820 milijuna kuna)

Godinu nastanka ova slika ima u svome imenu. Pollock ju je radio uljem na ploči od vlakana proporcija 2,4 puta 1,2 metra. Iako cijena ove slike nikada nije službeno potvrđena, iznos od 820 milijuna kuna ili 140 milijuna dolara opće je prihvaćen. Kupio ju je anonimni kupac na privatnoj dražbi, ali i ovdje se nagađa da je zapravo riječ o meksičkom poslovnjaku Davidu Martinezu.

1. Igrači karata – Paul Cezanne (Milijardu i 465 milijuna kuna)

Neprikosnovena na vrhu najskupljih slika svijeta je Cezaneovo remek-djelo ‘Igrači karata’. Slavni francuski post-impresionist ovo djelo je radio 1892 i 1893. godine. Postoji pet verzija ove slike, a jedna od njih je 2011. godine prodana katarskoj kraljevskoj obitelji za ovaj vrtoglavi iznos.