[Fotogalerija] Mlada kninska umjetnica oduševljava svojim izložbama

Iako ova umjetnica imate tek osamnaest godina, Anđela Tucaković iz Knina iza sebe već broji vrijednu kolekciju svojih likovnih radova. Učenica trećeg razreda Opće gimnazije u Kninu ponovno je za javnost otvorila svoju izložbu i oduševila sve prisutne.

Izvor: Anđela Tucaković, privatne fotografije

Na izložbi koja je 2. lipnja otvorena u Galeriji svetog Krševana u Šibeniku, postavljeni su Anđelini radovi koji su nastali između njene četrnaeste i osamnaeste godine. Dakako, radi se samo o djelu radova ove talentirane umjetnice jer količina njezine kreative i mašte pretočene u umjetničke radove ne stane u svega jedan prostor.

Osamnaestogodišnja Splićanka ostvarila suradnju s Reebokom

Crta odkad zna za sebe

Izložba koja je postavljena u Galeriji sadrži dio njenih radova stvorenih akrilom, bijelom olovkom, olovkom, laviranim tušem, akvarelom, suhim pastelom i drugim likovnim tehnikama kojima se Anđela vješto likovno izražava, a crtanje je oduvijek sastavni dio njezinog života. 

– Moja ljubav za crtanjem rodila se skupa sa mnom. otkako znam za sebe uvijek nešto crtam i izrađujem. Ozbiljnije sam se počela baviti crtanjem kada sam imala 12 godina nacrtaviši prvi portret. To je bio portret Kurta Cobaina, koji je velika inspiracija mome radu i dan danas. Tada sam otkrila jednu novu dimenziju moga crtkanja što sam uvijek nazivala ‘oživljavanjem papira’, kaže nam Anđela. 

U fazi od od njene dvanaeste do petnaeste godine nastali su kaže Anđela, svi portreti njezini olovkom, a nakon toga se upustila u druge tehnike i odstupanja od čisto realističnog izražavanja i pokušavanja dostizanja veće sličnosti fotografskog predloška i crteža.

Preminula autorica poznatog udžbenika za likovnu umjetnost

Glazba kao vječita inspiracija

Nije ovo prva izložba kojom se Anđela predstavila javnosti pa je tako iza nje izložba u Galeriji gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’ u Šibeniku gdje je svoje radove izlagala sa samo petnaest godina. Njezin rad prepoznali su mnogi, a voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih šibenske gradske knjižnice Zdenka Bilušić u predgovoru kataloga za ovu izložbu njezin talent naziva čisti, goli i nepatvoreni. 

Inspiraciju ova mlada umjetnica crpi od svugdje, a glazba je njen vječiti izvor inspiracije. 

– Moja najveća inspiracija je glazba u prvom redu, inspirativne fotografije, djela drugih umjetnika, književnost, priroda i sasvim nasumični trenuci svakodnevnog života. Primjerice, dok hodam ulicom i vidim osobu koja dugačije zrači ili ima specifične crte lica. Najčešće dobivam ideje slušajući glazbu, ne čak iz samog lyricsa pjesme, već iz emocije koju glazba stvara kod mene. Često se dogodi da dobijem ideju prije no što ću zaspati, ali vrlo često se ujutro ne mogu sjetiti što sam mislila, pa sam ljuta na sebe jer mi se nije dalo ustati i zapisati, simpatično nam priznaje buduća maturantica.

Ako ste u blizini Šibenika, nikako ne propustite posjetiti Anđelinu izložbu koja je otvorena do 16. lipnja.

Odgovori