Pretraga

Fotogalerija: Mladi fotograf (24) iz BiH-a aparatom obišao svijet

A- A+

Ernad Ihtijarević je 24-godišnji fotograf i videograf iz Fojnice u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je Grafički dizajn, a još za vrijeme studiranja je shvatio da će teško do posla u struci. Stoga se odlučio javljati na međunarodne natječaje na internet. Nakon nekolicine javjanja i slanja životopisa, dogodio se pozitivni obrat. Ernad je dobio posao kao fotograf na kruzerima za američku kompaniju Image. Još za vrijeme srednje škole bavio se iz hobija fotografijom, što mu je na kraju postao posao. Do sada je u dva navrata radio na ugovor od po osam mjeseci te je obišao 20-ak zemalja na četiri kontinenata. Pojedinosti sa svojih radnih avantura Ernad nam otkriva u razgovoru.

Pronalazak posla nakon završetka fakulteta, noćna je mora u mnogim europskim zemljama, a s kojom je mladež u Hrvatskoj itekako upoznata. U sličnoj nezavidnoj situaciji se našao i 24-godišnji grafički dizajner iz Fojnice u Bosni i Hercegovini, Ernad Ihtijarević. No, on je uspio preduhitriti zlu kob na način da je stvar uzeo u svoje ruke, već na posljednjoj godini studija. Naime ispitivši situaciju u struci za koju se školovao, shvatio je da će teško do posla. Stoga se u dobi od 22 godine počeo javljati na međunarodne natječaje i to za struku fotografiranja, koja mu je bila hobi. Nakon nekolicine pokušaja uspio se zaposliti kao fotograf na kruzeru, poslije zaradivši certifikat videografa.

Izdvojeni članak

Mladi fotograf s Krka bavi se i filmom, glazbom i glumom

‘Traženje posla izvan BiH mi se učinilo jednostavnijim’

Grafički dizajner zasigurno nije struka, koja cvate na tržištu rada u Bosni i Hercegovini. Kako je Ernadu to bilo odmah jasno, odlučio tražiti alternative.

– Fotografija je bio moj hobi tokom srednje škole i naravno na studiju. Situacija u BiH je takva da je gotovo nemoguće naći posao pa mi se traženje posla izvan zemlje učinilo jednostavnijim.

Na trećoj godini fakulteta sam došao na ideju kruzera i poslao sam svoju biografiju. Nakon toga je uslijedio poziv agenta koji je testirao moje znanje engleskog jezika. To je bio prvi korak. Poslije toga sam na mail dobio nekoliko testova koje sam trebao riješiti i pozvan sam na trening u Zagreb, pojašnjava Ihtijarević.

U hrvatskoj je prijestolnici bio na dvodnevnom treningu, koji je zapravo priprema za glavni intervju s kompanijom za koju će kasnije aplicirati. U Zagrebu je dobio i certifikat od Fotokluba Zagreb.

– Naredna tri mjeseca sam radio na usavršavanju engleskog jezika, izradi fotografskog portfolija te sam bio spreman za odlazak na glavni intervju, ponovo u Zagreb.

Dva dana poslije razgovora sam dobio posao za američku kompaniju Image, rekao nam je Ernad.

Izdvojeni članak

Talentirani mladi Livnjak oduševljava javnost i struku svojim fotografijama

Prvi zadatak bio odlazak u Miami na obuku

Nakon što je dobio posao, imao je dva mjeseca ‘voljno’ nakon čega odlazi na sedmodnevnu obuku u Miami te pripremu za ukrcavanje na brod. No što zapravo radi fotograf na kruzeru?

– Moja odgovornost je bila fotografiranje gostiju, izrada studijskih portreta, fotografiranje vjenčanja, prodaja fotografija i foto opreme. Dakle, sve što ima veze s kamerom i fotografijom, ti kao fotograf na brodu radiš.

Nakon promocije u snimatelja moje obaveze su se promijenili i postale zanimljivije. Zadatak mi je bio da svaki grad u koji pristanemo snimim i na kraju tečaja od 12 dana, napravim DVD sa svim lukama i najzanimljivijim dešavanjima na brodu, objašnjava Ernad.

Izdvojeni članak

Nova-stara kraljica FDM-a: Srednjoškolka Lili Zaneta obranila titulu najbolje mlade fotografkinje

20-ak zemalja na četiri kontinenta u nepune dvije godine

Do sada je Ernad odradio dva ugovora po osam mjeseci. Već u tom periodu je posjetio toliko zemalja da mu ih se bilo teško prisjetiti. No, pokušao je…

– Nakon sedam dana provedenih u Miamiju na pripremama ukrcao sam se u glavnoj luci i zaplovio prema Karibima. Dva tjedna sam obilazio Karibe. Poslije toga smo osam dana na moru proveli putujući prema Europi.

Za vrijeme prvog ugovora sam posjetio Potugal, Španjolsku, Grčku, Italiju, Francusku, Hrvatsku, Crnu Goru, Tursku, Egipat, Indiju i Ujedinjene Arapske Emirate. U drugom sam pak bio u Njemačkoj, Nizozemskoj, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Estoniji, Engleskoj, Ukrajini, Bugarskoj i Rusiji. Mislim da je to otprlike to, govori ovaj 24-godišnji fotograf.

Izdvojeni članak

Mlada slikarica iz Karlovca slika uz pomoć soli i crnog čaja

Radno vrijeme zahtjevno, ali pruža mnoge užitke

Obilaziti svijet na kruzeru, jako je zanimljivo, međutim radno vrijeme nije nimalo jednostavno.

– Kad radiš na kruzeru tvoje radno vrijeme je u principu 24 sata, zavisi od posla koji radiš.

Krečeš ujutro rano, imaš pauzu poslije podne od recimo 12 do 6. To je tvoje slobodno vrijeme i možeš izaći i opustiti se. Brod kreće oko sedam, a kao fotograf moraš biti na brodu oko šest jer i tvoje radne obaveze kreću kad I brod. Na kopnu boravimo u većini slučajeva tijekom dana, a putujemo po noći. Postoje luke u kojima brod ostaje i preko noći. To su posebno interesantni momenti, naglašava Ihtijarević.

Trenutno je Ernad na kopnu i čeka novi angažman na morskim prostranstvima. Međutim, fotoaparat i kamera su mu i dalje u rukama.

– Odrađenim poslom na brodu sam vrlo zadovoljan. Zemlje koje sam posjetio i prijatelje koje sam stekao su nešto neprocjenjivo. Trenutno ne radim na moru. Boravim u Sloveniji u Mariboru i radim privatno kao fotograf i snimatelj, zaključuje Ernad.

Na njegovoj službenoj Facebook stranici možete pronaći više radova i interesa.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap