Pretraga

Fotogalerija: Oslikavanjem vodenih pumpi ekipa ‘Pimp My Pump’ dokida sivilo grada

Ako ste hodali Zagrebom pa čak i bez pomnog osvrtanja na pojavnosti oko sebe, vjerojatno ste uočili vodene pumpe ili hidrante kako se izdvajaju iz sive boje asfalta i opće dominacije tmurne sive boje. Naime ove pumpe ne samo da nisu sive, nego su oslikane pravim umjetničkim djelima. Do dvije godine unatrag, oronule pumpe su se savršeno uklapale u okolinu, da bi onda peteročlana ekipa Pimp My Pump odlučila oslikati prvu, a zatim mnoge druge hidrante u Zagrebu. Iza svake ilustracije krije se i neka priča.

Peteročlana ekipa, zanimljivog i prigodnog naziva Pimp My Pump, prije dvije godine je odlučila krenuti u obračun s dominacijom jednobojnosti na gradskim ulicama Zagreba. Naime početkom prosinca 2011. godine oslikali su dva hidranta odnosno vodene pumpe, budući da im je smetalo kako su se stopile sa općim sivilom grada. Građani su njihovu djelo i ideju pozdravili s oduševljenjem te su im mailovima počeli slati lokacija na kojima se pumpe nalaze. Evo gotovo dvije godine poslije, angažman Pimp My Pumpa još uvijek traje, iako je besplatan, a o nekim detaljima govori nam ova kreativna družina, sačinjena od Bareta, Bernia, Ruske, Ljube te Notya.

Svaka pumpa povezana je s nekom pričom, kvartom ili likom iz djetinjstva

Sve je počelo tako što su dva Pumpovca bili razočarani propadanjem hidranata koje su po njima simbol starog Zagreba i uspomena iz djetinstva.

– Često sam prolazio pokraj njih i gledao kako su se stopile s asfaltom i sivilom grada dok ih jedne večeri nisam odlučio oslikati. Prvu pumpu sam oslikao s frendom koji je i smislio ime Pimp My Pump, petog prosinca 2011. godine, odgovara nam Bare.

U međuvremenu je ekipa Pimp My Pump, koja se bavi takozvanim gerila street artom imala i izložbu, a oslikavanja uvijek imaju neku pozadinu. Do sada su već crteže posvetili Dinu Dvorniku, Željku Malnaru, Janici Kostelić, Pietu Mondrianu.

– Iza svake pumpe stoji neka priča ili poveznica sa kvartom ili uspomene i likovi iz djetinjstva, ali i poznate ličnosti koje su nam obilježile jedan dio života, objašnjava drugi član Pimp My Pumpa Berni.

‘Železni Franceki’ ne smiju propasti

Iako je njihova aktivnost doprijela do velikog broja ljudi, Pimpovci su još uvijek bazirani u oslikavanjima hidranata na Zagreb.

– Imali smo samo jedno gostovanje van granica u Republici Peščenici. Nekako mi čudno zvuči ovo hidrant. Draži su mi nazivi pumpa za vodu ili od milja Železni Francek ili Železni Martin ili samo Železni. Železnih ima po cijeloj Hrvatskoj od Splita do Osijeka, pa kada spimpamo zagrebačke, selimo se po drugim gradovima, a možda i van granica, govori Ruska.

Uz oslikavanje vodenih pumpi ove ekipa se bavi i drugim vrstama umjetnosti.

– Ima tu svega od grafita do slikanja, kiparenja i drugog. No, ovo radimo isključivo iz ljubavi i vlastitim sredstvima, tako da bi nam bilo kakva donacija dobro došla, pošto nemamo nikakvih sponzora, zaključuje Bare.