Pretraga

[Fotogalerija] Ova neobična božićna tradicija nastale je prije više od 100 godina

A- A+

Po svijetu se njeguju brojne neobične božićne tradicije, a jednu od njih smislili su meksički trgovci kako bi privukli kupce. Nakon više od 100 godina ona se pretvorila u trodnevni festival. U sklopu tog događaja održava se i natjecanje u kojem umjetnici izrađuju neobične skulpture od gigantskog povrća.

U meksičkoj saveznoj državi Oxaca razvio se neobičan božićni običaj. Umjesto ukrašavanja bora i postavljanja lampica, tamošnji stanovnici ukrase izrađuju od povrća i to najčešće rotkvica, piše BBC.

Tradiciju ‘Noche de Rabanos’ prije više od 100 godina smislili su trgovci, kako bi u vrijeme zimskih blagdana privukli kupce na gradski trg. Male figurice napravljene od rotkvica postale su pravi hit među lokalnim stanovništvom pa se krajem 19. stoljeća ovaj marketinški trik počeo i službeno obilježavati dan prije Božića.

Festival započinje natjecanjem u izradi ukrasa 23. prosinca, koji dođe pogledati nekoliko tisuća ljudi. Meksički umjetnici pred posjetiteljima izrađuju najčešće figurice u obliku ljudi, ali skulpture od povrća mogu biti i u obliku majanskih motiva, božićnih jaslica ili divljih životinja.

Za ovu neobičnu prigodu uzgajaju se posebne rotkvice. Kako bi postigli što veću kilažu, beru ih tek sredinom prosinca pa ovo povrće naraste i do 50 centimetara. Iako tada više nije toliko ukusno, lakše je za obrađivati pa natjecatelji imaju više mogućnosti i slobode u izradi neobičnih skulptura.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap