Pretraga

[FOTOGALERIJA+VIDEO] 329 najboljih nagrađeno na prvom danu Oskara znanja

A- A+

Na prvom danu Oskara znanja, dodjele priznanja učenicima koji su tijekom 2014./2015. godine osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima i učenicima koji su postigli značajan uspjeh na međunarodnim natjecanjima te njihovim mentorima, dodijeljena su priznanja u 32 kategorije državnih i međunarodnih natjecanja.

– Ovo je važan društveni događaj, kaže ravnatelj HAZU-a, Zvonko Kusić , u čijem su središtu hrvatske mlade nade, koje su ulaganje u budućnost. Čulo se 329 aplauza, riječima voditeljice programa, Danijele Trbović, koliko je priznanja dodijeljeno učenicima, profesorima i mentorima.

Nacionalno vijeće učenika sudjelovalo po prvi puta na dodjeli

Nakon nastupa članica ansambla Lado – Ladarica, koje su svečanost otvorile himnom Republike Hrvatske Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, slijedile su pozdravne riječi. Upravo je predvorje NSK trg znanja i mjesto susreta , kako ga naziva ravnateljica, Dunja Seiter-Šverko. Sve sudionike pozdravila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Jadranke Žarković-Pečenković i naglasila im da su se pokazali najboljima, u kojoj god se disciplini natjecali.

Predsjednik Nacionalnoga vijeća Republike Hrvatske, učenik Karlo Horvat istaknuo je koliko je bitno da je Agencija za odgoj i obrazovanje prepoznala važnost ove manifestacije, a rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras rekao je kako se Sveučilište oslanja upravo na dobitnike Oskara znanja. Važnost nagrade potvrdio je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Vedran Mornar, dodajući da su dobitnici ono najbolje što Hrvatska ima.

Izdvojeni članak

Srednja.hr predlaže institucijama pet stavki kako da se Oskar znanja održi

‘Nagrade nemaju materijalnu vrijednost, ali pokazuju da smo važni’

Marko Bermanec astronomijom se bavi od četvrtog razreda osnovne škole, kada ju je upisao kao izborni predmet. Interes se razvio i doveo ga do osvojenog Oskara. Učenik prvog razreda zagrebačke XV. gimnazije kaže kako se planira nastaviti baviti astronomijom i nada se ponovljenom uspjehu. Markov kolega iz XV. gimnazije, Domagoj Tomić, učenik trećeg razreda, uz istaknuti rezultat iz informatike, sudjeluje i na natjecanjima iz kemije i fizike, a sljedeće godine planira sudjelovati i na natjecanju iz matematike. Domagoj uz velik interes za prirodne znanosti našao vremena i za ljubav prema klaviru i završio srednju glazbenu školu.

Dvostruki dobitnik Oskara znanja, Hrvoje Kožić, učenik je V. zagrebačke gimnazije. Vrijedne nagrade dobio je zbog rezultata na natjecanjima iz latinskog i hrvatskog, a bavi se i debatom. Hrvoje kaže kako mu je drago prisustvovati na dodjeli, jer su okupljeni svi na jednome mjestu i dodaje.

– Nagrade nemaju materijalnu vrijednost, ali pokazuju da smo važni i odaju nam počast, zaključio je Hrvoje.

Osmaš Andrija Živković oduševio svojim govorom

Filipu Kuzminskom, upis izbornog predmeta u petom razredu osnovne škole, odredio je natjecateljsku kategoriju. Drugo mjesto na međunarodnom natjecanju u robotici dovelo je njega i njegov tim, Matka Pribičevića i Roka Paraća i do Oskara znanja, no Filipu mu nije prvo natjecanje. Kao svoj najbolji rezultat ističe osvojeno prvo mjesto na RoboCup Junior Rescue natjecanju, 2013. godine.

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, Josipa Murković i David Šimuković, koji su zajedno s predstavnicima Nacionalnog vijeća učenika dodjeljivali nagrade, kažu da su stekli puno novih poznanstava i kako će i sljedeće godine sigurno podijeliti još puno Oskara znanja. Andrija Živković, učenik 8. razreda OŠ S. S. Kranjčević u Zagrebu, obratio se sudionicima završnim riječima radi kojih je dobio veliki aplauz publike

– Svatko je izvrstan u nečemu, ali svi smo tu zbog jednog, a to je znanje, rekao je Andrija, državni prvak iz latinskog.

Sutra s početkom u 14h u HAZU će biti nagrađeo 110 učenika iz područja glazbe i plesa.


Copy link
Powered by Social Snap