Pretraga

Francuski srednjoškolci digli ustanak zbog deportacije 15-godišnje Romkinje

A- A+

Tisuće francuskih srednjoškolaca jučer je diljem zemlje priredilo demonstracije protiv deportacije učenika stranog podrijetla. Okidač je bila nemilosrdna akcija policije, koja je 15-godišnju Romkinju Leonardu Dibrani izvukla iz autobusa za vrijeme puta na školski izlet, kako bi je zajedno s majkom i njenih petero braće i sestara deportirala iz Francuske. Dodatno je situaciju zaoštrila protjerivanje armenskog studenta Khatchika Kachatryana. Učenici su napustili nastavu i izašli na ulice, traže ostavku ministra unutarnjih poslova, a nastava u desetcima srednjih i osnovnih škola u Francuskoj je prekinuta ili se otežano odvija.

Foto: AFP

Diljem Francuske odvijaju se demonstracije srednjoškolaca, koji su bijesni zbog deportacije njihovih kolega. Žigicu je zapalila policijska akcija, koja je 15-godišnju Romkinju Leonardu Dibrani na nehuman način izvukla iz busa u putu na školski izlet. Prvo su se pobunile njene kolege, a uskoro su se prosvjedi raširili cijelom zemljom. Tenzije je dodatno podigla deportacija 19-godišnjeg studenta iz Armenije Khatchika Kachatryana.

Izdvojeni članak

Studenti najavili veliki prosvjed na Trgu, svoje mišljenje dala i ravnateljica SC-a Split


Dok diljem Globusa prosvjeduju školarci i studenti, hrvatske na ulice ne mogu natjerati ni izravni 'udarci po džepu'

Unatoč tomu što je prehrana poskupila na sveučilištama u Hrvatskoj, nije se uspjela skupiti ni šačica studenata, koja bi mirnim prosvjedom izrazila neslaganje s takvom odlukom. S druge strane, osim u Francuskoj, u Čileu se također odvijaju prosvjedi. Naime studenti su i profesori u ovoj zemlji od 2011. oko stotinu puta izašli na ulice, sa zahtjevom besplatnog i kvalitetnijeg javnog obrazovnog sistema. Jučer se u glavnom gradu Santiagu okupilo oko 50 tisuća prosvjednika.

‘Ako Leonarda ne ide u školu, ne idemo ni mi’

Zbog marša u Parizu koji je pohodilo više tisuća srednjoškolaca, u 20-ak osnovnih škola u Parizu nastava se održavala otežano, a i u 15-ak srednjih su učenici odbijali ići na nastavu.

No, prosvjedi su se raširili izvan glavnog grada, pa je tako primjerice u gradiću Mende na jugu Francuske stotinjak učenika podiglo glas, uz transparent ‘Ako Leonarda ne ide u školu ne idemo ni mi’, piše AFP.

Leonarda je s obitelji 2008. godine ilegalno ušla u Francusku, gdje su podnijeli zahtjev za azilom, pod objašnjenjem da su na Kosovu diskriminirani. Kako su iscrpili sve pravne mogućnosti za ostanak u zemlji, došao je nalog za deportaciju, pa je Leonarda istog dana kada je izvučena iz busa poput posljednjeg kriminalca, spremljena s braćom, sestrama i majkom na avion za Prištinu. Otac je deportiran već prije.

Izdvojeni članak

Frustrirani maturanti pripremaju prosvjede: ‘Ne želimo biti generacija – slučaj’

‘Romi su inkompatibilni s francuskim načinom života’

Zbog ovakve politike prema strancima, francuski srednjoškolci prosvjedima traže smjenu ministra unutarnjih poslova Manuela Vallsa, koji je izjavio o slučaju kako je potpuno pravno utemeljen te kako se ne smije dozvoliti emocijama da prevladaju.

Osim toga, Valls je prošli mjesec izjavio kako su ‘Romi inkompatibilni s francuskim načinom života’, što su oštro osudile aktivisti za zaštitu ljudskih prava. No, ministru unutarnjih poslova raste popularnost na političkoj sceni zbog deportacije Roma.

Amnesty International procjenjuje da je ove godine iz Francuske izbačeno oko deset tisuća Roma.

Budući da je slučaj 15-godišnje Romkinje na noge podigao tisuće mladih, francuska vlada je najavila preispitivanje slučaja. Inače odnos Francuza prema Romima više je godina predmet spora s EU. Predsjednik Francois Hollande je rekao kako Francuska poštuje Rome i radi na njihovoj integraciji kada god za to postoje mogućnosti i volja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap