Pretraga

FSB-ovci izradili robot koji će obavljati kirurške operacije mozga

A- A+

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zavodu za robotiku ‘rođen’ je prvi hrvatski robot RONNA koji će obavljati neurokirurške zahvate. Riječ je o znanstveno-istraživačkom projektu vrijednom tri milijuna kuna koji financira Poslovno-inovacijska agencija. Zahvaljujući samostalnosti robota kirurzi će prilikom operacije trebati napraviti samo zadnji korak. RONNA je trenutno u fazi predkliničkog ispitivanja, a uskoro bi  trebao zaživjeti u KB-u Dubrava u Zagrebu.

Screenshot YouTube

Uskoro robot koji vrši kiruršku operciju neće biti samo element SF filmova, jer je Hrvatska dobila prvog robota koji će samostalno obavljati neurokirurške zahvate. Naime, riječ je o robotu RONNA kojim će putem računala upravljati kirurzi te na taj način odstranjivati tumore na mozgu i moždanoj ovojnici, vršiti operacije kralježnice te rekonstrukcije lica i čeljusti, piše Poslovni.hr.

Izdvojeni članak

Nizozemska umjetnica predstavila haljinu koja je ujedno i – robot

Prvi hrvatski robot koji će vršiti operacije mozga

RONNA je znanstveno-istraživački projekt koji provodi FSB uz financijsku potporu Poslovno-inovacijske agencije, a vrijedan je tri milijuna kuna. Trenutno je u fazi predkliničkog ispitivanja te su ga u srijedu u KB-u Dubravi predstavili predlagači projekta Bojan Jerbić i Gojko Nikolić s FSB-a i Darko Chudy iz KB-a Dubrava.

Robot otvara pacijentovu lubanju i precizno pronalazi put do tumora na mozgu pri tom ne oštećujući moždano tkivo. Riječ je o robotu na kojemu se radilo tri godine te će se koristiti u neurokirurškim operacijama koje zahtijevaju veliku točnost i ne dopuštaju pogreške.

Izdvojeni članak

Bežični špijunski robot za samo 150 dolara

Prednosti RONNA u odnosu na kirurga

Operiranje s robotom ima veliku prednost u tome što se on pri zahtjevnim operacijama ne umara i ne može mu može zadrhtati ruka kao liječnicima koji će ipak privesti zahvat kraju. Zahvaljujući robotu KB Dubravu će uskoro očekivati kvalitetnije operacije, manje traume za njihove pacijente kao i brži oporavak te manji troškovi liječenja.

Hrvatski znanstvenici su ovim projektom pokazali da su ravnopravni sa svjetskim stručnjacima te da se mogu uključiti na tržište visokih tehnologija. RONNA je opremljen senzorima i kamerama pomoću kojih može djelovati u ljudskoj okolini bez opasnosti da nekoga ozljedi.

Predstavljanje projekta u bolnici u Dubravi posjetili su ministri Rajko Ostojić i Željko Jovanović. Ministar obrazovanja i znanosti je rekao da ga takvi projekti zanimaju i na znanstvenoj i na stručnoj razini. Također je istaknuo da budi u njemu interes i kao ministra u Vladi koja želi da Hrvatska bude konkurentno društvo u EU, utemeljeno na inovaciji, znanju i poduzetništvu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap