Pretraga

Fuchs najavio da bi se maske u školama mogle ukinuti: ‘Razgovarat ćemo o tome s HZJZ-om’

A- A+

Sutra na snagu nastupaju nove preporuke HZJZ-a za školarce, a povodom toga ministar Radovan Fuchs objasnio je kako je za one roditelje koji ne žele testirati svoju djecu napravljena izjava koju će potpisati i time potvrditi da to odbijaju. Osim toga, najavio kako bi se u školama mogle ukinuti maske, ali samo pod jednim uvjetom.

korona škola maske

Foto: Alexandra Koch, Pixabay

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs sinoć je gostovao u Dnevniku Nove TV i komentirao je nove preporuke HZJZ-a oko samoizolacije i samotestiranja učenika te objasnio što će biti s djecom koju roditelji ne žele testirati.

– Za njih smo predvidjeli upitnik, na neki način, odnosno izjavu da ne pristaju testirati djecu. Dostavit će ga školi gdje dijete pohađa nastavu i neće se testirati kod kuće. U slučaju da dijete bude u kontaktu s pozitivnom osobom, to će dijete morati u samoizolaciju, a drugi ne, rekao je Fuchs za Dnevnik Nove TV.

‘Samoizolacija je jedan od glavnih problema odvijanja nastave licem u lice’

Naglasio je i kako nema podatak o tome koliko bi djece moglo biti netestirano, ali da prema informacijama koje dobivaju iz škola, radi se o jednom do dva učenika po razredu, odnosno roditelja po razredu koji ne budu testirali svoju djecu.

– Ako se pojavi neki pozitivni slučaj u razredu ili eventualno u obitelji onda se testira taj razred, odnosno djeca u tom razredu testiraju se još jednom u tom tjednu i ukoliko je nalaz negativan onda i dalje idu u školu i u toj varijanti samoizolacije više ne bi ni bilo koja je danas jedan od glavnih problema u odvijanju normalne nastave licem u lice, objasnio je ministar za Dnevnik Nove TV.

Izdvojeni članak

Sada je i službeno, HZJZ ukinuo samoizolaciju za učenike: Evo dokumenta

Maske bi se u školama mogle ukinuti, ali samo pod jednim uvjetom

Navodi i kako je prošlog tjedna bilo oko 7.000 zaražene djece, a broj onih u izolaciji je barem dva do tri puta veći.

– Nitko ne dira djecu, dapače, guramo ih u obrnutom smjeru. Ne doma, nego u školu. Ako se antivakseri pojave pred školama, iako ne razumijem zašto bi bili protiv ovoga, ali to je jedan segment populacije koji, šta god da napravite oni će biti protiv. Iz ovih ili onih razloga, objeda, izmišljat će koje kakve razloge, a u slučaju da se pojave zna se postupanje, ravnatelji su dobili upute, nema demonstracija ili nenajavljenih prosvjeda ispred škola, izjavio je ministar Fuchs za Dnevnik Nove TV.

Dodao je i kako bi se uskoro moglo promijeniti još jedno pravilo koje su do sada primjenjivale neke škole, a to je nošenje maski.

– Ako ovo se pokaže učinkovitim i dobrim kroz sljedećih mjesec dana razmislit ćemo i o ukidanju maski. O tome ćemo onda razgovarati s HZJZ-om, poručio je Fuchs za Dnevnik Nove TV.

Copy link
Powered by Social Snap