Pretraga

Fuchs otkrio koliko je učenika i nastavnika zaraženo te hoće li biti kontrole u školama

A- A+

Ove srijede održana je sjednica Vlade, a ministar Radovan Fuchs otkrio je kakva je epidemiološka situacija u školama. Na koronavirus pozitivna su 294 učenika i 33 prosvjetnih djelatnika. Iako je došlo do porasta slučajeva, ministar kaže kako škole nisu izvor zaraze i trenutno stanje je dobro.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Ministar Radovan Fuchs izašao je iz samoizolacije i nakon današnje je sjednice Vlade otkrio kako većina škola, njih 1.135, i dalje radi prema A modelu, odnosno izvodi se ondje neposredna nastava.

– Po modelu B, mješovitom modelu, radi 89 škola, odnosno 6,55%, a po kombinaciji modela A i B radi 2,5%. Sad se pojavljuje i kombinacija modela A i C, a C je ona gdje imamo zatvorene škole i kompletna nastava odvija se online. Po ovom kombiniranom modelu radi trenutno 19 škola. Ova kombinacija A i C modela pojavljuje se u nekim gradovima u kojima imamo lošu epidemiološku situaciju. Tamo se model A primjenjuje od 1. do 4. razreda, a razredna nastava od 5. do 8. ide online, rekao je Fuchs, prenosi Dnevnik.hr.

Izdvojeni članak
radovan fuchs

Ipak ne trebamo brinuti za ministrovo zdravlje: Fuchs je negativan na koronu

Fuchs je otkrio i da su u izolaciji 143 prosvjetna djelatnika, od kojih je 33 pozitivno. Čak 4.384 učenika je u izolaciji, od kojih je zaraženo njih 294.

Ističe da škole nisu postale izvor zaraze, kao i da se u školama neće provoditi posebne kontrole. No, dodaje, bilo je slučajeva u školama gdje su učenici odbijali nositi masku iz vlastitog bunta, kao i onih koje su na to poticali roditelji.

– Najmanje pozitivnih imamo u vrtićkoj populaciji, dok je srednja škola prijemčljivija za infekciju. Oni su zbog komunikacije više izloženi. Radimo analizu da vidimo transmisiju unutar škola. Stanje je dobro. Uglavnom je zaraza izvana. No, imamo povećani broj, to je sigurno. Imamo povećani broj zaraženih građana pa se to odražava na povećani broj zaraženih u školama, zaključuje Fuchs, prenosi Dnevnik.hr.