Pretraga

Fuchs: Za sada ništa od novih mjera za škole, ali praznici bi se mogli pomicati

A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo predložio je Nacionalnom stožeru i Vladi prelazak na B i C model nastave za škole u kojima učenici ne mogu sjediti po jedan u klupama. No, prelaska na online nastavu za sada neće biti, potvrdio je sinoć ministar obrazovanja, Radovan Fuchs. U slučaju da za time bude epidemiološke potrebe, zimski praznici mogli bi započeti ranije, ali bi u tom slučaju ljetni bili kraći, rekao je ministar.

Ministar Radovan Fuchs
Foto: Screenshot HRT | Niamat Ullah; Unsplash | srednja.hr

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je sinoć u Dnevniku NoveTV i otkrio da se zasad neće uvoditi nove mjere u obrazovni sustav. Podsjetimo, jučer su iz HZJZ-a potvrdili kako su Nacionalnom stožeru predložili prelazak na B ili C model nastave u školama koje ne mogu osigurati da učenici sjede po jedan u klupi, ali konačnu odluku o tome donose Stožer i Vlada.

Za sad nema prelaska na online nastavu

– Ako se u skladu s pooštravanjem općih mjera ide prema zatvaranjima većih mjesta, u tom slučaju možemo razmotriti da se u tim područjima primjene neke od mjera koje bi vodile ka tome, rekao je Fuchs za NovuTV i poručio da se zasad ne razmišlja o online nastavi.

Na pitanje razmišlja li se o ranijim zimskim praznicima, Fuchs je kazao da postoji mogućnost da se pomaknu zimski praznici, ali u slučaju da za time bude epidemiološke potrebe. ‘

– U tom bi se slučaju cijelo gradivo moglo nadoknaditi uzimajući dva tjedna od ljetnih praznika, ali to je nešto što se mora raspraviti na nacionalnoj razini, objasnio je Fuchs.

Izdvojeni članak

Stižu nove mjere: HZJZ Stožeru predložio prelazak na B i C model nastave, ali ne za sve škole

NCVVO priprema nekoliko scenarija za maturu

Posljednja istraživanja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokazala su da nastavom tijekom prvog vala epidemije nisu bili zadovoljni niti učenici niti roditelji. Fuchs kaže da se taj program radio ‘doslovno preko noći’.

– Mi cijelo vrijeme radimo i proizvodimo nastavne materijale. Oni su uvijek jedno dva tjedna ispred onoga što se predaje u školama da bi, u slučaju online nastave, imali sve gradivo pripremljeno unaprijed’, objasnio je.

Dodao je kako nastava uživo ovisi o tehničkim mogućnostima svake škole, ali više je mogućnosti i materijala za online nastavu. Kada se govori o maturantima, Fuchs je kazao da se razgovara o tome kako će se provesti matura. ‘

– To će ovisiti o tome koliko će ovakva situacija trajati, hoće li se nastava stabilizirati. Ako uspijemo održati nastavu na ovoj razini, to će sigurno biti puno bolje za maturante, kaže ministar i dodaje da je Ministarstvo dalo nalog NCVVO-u da pripremi nekoliko mogućih scenarija za državnu maturu.

Fuchs: Za sada ništa od novih mjera za škole, ali praznici bi se mogli pomicati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap