Pretraga

Genetičar Primorac o modelu rješenja iznenadnih smrti sportaša: ‘Mladi sve češće ulaze u velike napore’

A- A+

Posljednjih mjeseci u više navrata pisali smo o iznenadnim smrtima mladih nogometaša na terenima, uglavnom uzrokovani srčanim zastojima. Upravo o toj temi u RTL Direktu govorio je genetičar Dragan Primorac koji je istaknuo kako mladi danas sve češće u sport ulaze s velikim naporom, pa su kvalitetni liječnički pregledi od iznimne važnosti. Razvili su i model u kojem se kardiološki problemi mogu predvidjeti.

Genetičar Primorac govorio je o sve češćoj smrti mladih nogometaša

Genetičar Primorac govorio je o sve češćoj smrti mladih nogometaša | screenshot: RTL Direkt

Hrvatski stručnjaci u specijalnoj bolnici Sveta Katarina u suradnji sa SAD-om i Hrvatskim nogometnim savezom izradili su model koji analizom genetskog materijala može predvidjeti predispozicije za iznenadnu srčanu smrt. Upravo o tom problemu koji je sve češći kod mladih sportaša u jučerašnjem je RTL Direktu govorio genetičar i bivši ministar znanosti i obrazovanja, Dragan Primorac.

‘Mogli smo pravovremeno djelovati i spasiti mlade živote’

-Snaga genetike je golema. Pokazali smo da analiza 294 gena i određenih mutacija koje dovode do iznenadne smrti mogu pravovremeno ukazati koji mladi sportaši imaju predispozicije za iznenadnu smrt, kazao je Primorac za RTL.

Istaknuo je da ne bi svi sportaši odlazili na to genetsko testiranje, već bi prije toga ispunjavali upitnik. Takav dokument već je poslan igračima prve, druge i treće nogometne lige, ženskih i malonogometnih liga te im se ukazalo na to da obrate pozornost ako je kod sportaša umor neproporcionalan naporu.

– Mlade igrače upućuje se na dublje analize ako im je nakon određenog pregleda uočena neka nepravilnost, posebice kardiovaskularna, ili su imali takve probleme u obitelji. Takvo nešto postoji već u brojnim klubovima. To su pregledi vrsnih hrvatskih kardiologa, radi se EKG, ergometrija, holter i ultrazvuk srca. Ako postoji kakva sumnja, oni nam te mlade pošalju na analizu genetičkog materijala. Već smo u nekim slučajevima pokazali da postoje relevantne mutacije pa smo mogli pravovremeno djelovati i spasiti te mlade živote, poručio je Primorac za RTL.

Za taj hrvatski model zainteresirani su i FIFA te UEFA. Primorac je rekao da su nakon analize genetskih materijala dobili podatke koji do sada nisu postojali. Istaknuo je da bi na svim sportskim terenima trebao postojati defibrilator koji je danskom nogometašu Eriksenu 2020. godine spasio život.

Izdvojeni članak
Milan Milošević u podcast studiju srednja.hr

Liječnik o steroidima: ‘Dečko u dvadesetim godinama izgleda savršeno, ali mora uzimati Viagru’

Veći je rizik da srčani zastoj dobije sportaš nego onaj koji se ne bavi sportom

– Kada se dogodi zastoj srca ili srčani arest, prema američkoj literaturi, šanse da netko preživi je jedan do pet posto. Mi imamo jako puno disproporcija kod mladih osoba koje krenu s velikim naporima, a nisu obavili određeni preventivni pregled. Zato su ti pregledi iznimno značajni. Sport je iznimno važan za mladu osobu, ali ako ulazite u poziciju ogromnih napora što je sve češće i češće, onda djeca od 10, 12 ili 13 godina moraju biti pregledana kao što to propisuje medicinska struka i kardiološka struka, napomenuo je Primorac, prenosi RTL.

U zadnjih 30 godina prema istraživanjima relevantnih časopisa oko 2.400 sportaša umrlo je od iznenadne srčane smrti. Njih 35 posto imalo je problem koji je direktno povezan sa zastojima srca.

– Do zastoja srca kod sportaša dolazi zbog niza nasljednih oboljenja, stanja poput hipertrofijske ili hipertrofične kardiomiopatije. To su natrijski ili kalijski kanali koji stimuliraju određene stanice da pokažu svoju aktivnost. Ako imate određene genetske bolesti koje onemogućuju ulazak natrij ili kalij molekula, imamo problem provođenja i to je jedan od najčešćih razloga zašto ti mladi umiru, objasnio je Primorac za RTL.

Istaknuo je i kako je u dobi od 16 do 20 godina najučestalija pojavnost iznenadne srčane smrti. Belgijsko kardiološko društvo odnedavno preporučuje rutinsku genetičku analizu kako bi izbjegli pojavnost iznenadne srčane smrti kod djece, a Primorac je zaključio da je 3,7 do 4,5 puta veći rizik da srčani zastoj dobije sportaš, a ne oni koji se ne bave sportom.

Copy link
Powered by Social Snap