Pretraga

Genetika ili okolina: zašto sijedimo?

A- A+


Izdvojeni članak

Igra evolucije: Znate li zašto imamo nokte?

Mnogi sijeđenje kose shvaćaju kao znak starenja. No, uzrok sivih vlasi zapravo je stvaranje hidrogen peroksida, koji oštećuje korijen kose i blokira proizvodnju melanina odnosno kemikalije koja daje boju kosi. Sijeda kosa može se javiti već u ranim dvadesetim, a potrebno je otprilike deset godina, da potpuno posijedi. Genetika je također među najjačim razlozima ove pojave.

Sijeda kosa neprijatelj je s kojim se teško boriti. Osim genetskih razloga, koji su jako bitni za ovu pojavu, glavni uzročnik sijeđenja je stvaranje hidrogen peroksida, koji oštećuje korijen kose, a ujedno i blokira proizvodnju melanina, koji daje kosi boju.

Svaka dlaka sačinjena je od dva dijela. Vanjskog koji je vidljiv, te korijena koji se nalazi ispod skalpa i čvrsto drži vlas kose, prenosi znanost.geek.hr. Zbroj tkiva koji okružuje korijen svake vlasi naziva se folikul, koji sadrži pigment te proizvodi kemikaliju melanin, koja je odgovorna za boju kose. O količini ove tvari ovisi i hoćemo li biti plavi, smeđi, crni.

Kod nekoga kosa sijedi prije, kod nekih kasnije. Ako se sive vlasi pojave već u ranim dvadesetima, uzročnik je najvjerojatnije genetika. Dakle potomak je u takvim situacijama preuzeo genetski kod od predaka koji su rano posijedjeli, te ih očekuje slična sudbina. Desetak godina vremenski je period od pojave prve sijede, do potpune sijedosti.

Osim genetike i kemijskih procesa koji se odvijaju na glavi, blijeđenje kose mogu pospješiti loše zdravlje, uzimanje manje hranjivih tvari, anemija, manjak vitamina B, poremećaj rada štitnjače. Pušenje je također uzročnik, jer smanjuje količinu kisika u tijelu. Među razlozima su i klimatske promjene i zagađenje okoliša.

Neki vjeruju da šok, stres i napetost ubrzavaju sijeđenje, ali znanstvenici to još nisu potvrdili. Za sada osim frizerskih salona ne postoje uspješni oponenti ovoj pojavi.

Genetika ili okolina: zašto sijedimo?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap