Pretraga

Genijalci, inovatori i vrhunski sportaši o kojima se premalo govori: Ovo su mladi koji su obilježili 2017. godinu

A- A+

Njihova imena vjerojatno ne znate jer nemaju svoj reality show, niti su Instagram zvijezde novoga doba. Ipak, iskreno želimo vjerovati da su upravo oni budućnost Hrvatske – genijalci, inovatori i vrhunski sportaši. Predstavljamo vam takve mlade koji su obilježili godinu na izmaku.

Godinu na izmaku obilježili su naši znalci poput Adriana Bekera, Petra Sumana i Ilije Srpka, koji su ostvarili vrhunske rezultate na međunarodnim natjecanjima. Među izvrsnim mladima na našem su se popisu našli i Fran Markulin, osvajač titule najvolontera, Karlo Korona, dobitnik nagrade Luka Ritz te učenici čiji su projekti bili najbolji na Srednjoškolskom natjecanju Ideja godine. Posebno mjesto zbog fair play poteza godine zaslužili su i gimnazijalci iz Pule te sportaši Dina Levačić i Tin Srbić.

Adrian Beker, osvajač pet Oskara znanja

Izdvojeni članak

Matematički entuzijast Adrian osvajač je 5 Oskara znanja: Želja mi je upisati prestižni Cambridge

Oskar znanja vrijedno je priznanje koje svake godine dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanje, a riječ je o nagradi koja ide u ruke učenika koji su pobijedili na državnim natjecanjima i/ili ostvarili zlato, srebro ili broncu na međunarodnim. U 2017. rekorder po broju osvojenih Oskara znanja bivši je maturant XV. gimnazije u Zagrebu i brucoš na Cambridgeu, Adrian Beker.

Adrian je svojih pet Oskara ‘zaradio’ na državnim natjecanjima iz matematike i informatike gdje je osvojio prva mjseta, a na međunarodnim natjecanjima dobitnik je tri brončane medalje: Međunarodna matematička olimpijada 2016., Međunarodna informatička olimpijada 2016. i Romanian Master of Mathematics 2017.

– Od natjecanja na kojima sam nastupio tijekom prošlih godinu dana vjerojatno mi je najizazovniji bio IMO (Međunarodna matematička olimpijada). Ipak se radi o najcjenjenijem srednjoškolskom matematičkom natjecanju, a osim toga na njemu sudjeluju učenici iz gotovo svih zemalja svijeta. Usprkos tomu, možda je konkurencija najjača bila čak na ovogodišnjem RMM-u (Romanian Master of Mathematics). Naime, na njemu sudjeluju uglavnom učenici iz 20 najboljih država s prošlogodišnje Olimpijade, tako da se zaista radi o najjačim matematičarima na svijetu, kazao nam je ljetos Adrian o kojemu više možete pročitati ovdje.

Ilija Srpak, svjetsko srebro u kemiji i bronca iz astrofizike

Izdvojeni članak
foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nije mu ni nebo granica: Svestrani Ilija donio broncu s međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike

Među učenike koji su 2017. osvojili čak četiri Oskara znanja smjestio se Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin. Sudjelujući na državnim i međunarodnim natjecanjima iz znanja u različitim područjima, Ilija je osvojio brojne medalje, a bogatoj kolekciji medalja u studenome je pridodao broncu osvojenu na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike na Tajlandu.

Prije skoro tri godine osvojio je srebro na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih, a lani je osvojio srebrno odličje na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Gruziji, i srebro iz astrofizike u Indiji.

Na 49. međunarodnoj kemijskoj olimpijadi održanoj ovoga ljeta u tajlandskom sveučilišnom gradu Nakhon Pathom Ilija si je osigurao još jednu srebrnu medalju.

Albert Gajšak, inovator i osnivač tvrtke CircuitMess

Za ime Karlovčanina Alberta Gajšaka šira je hrvatska javnost čula ove godine, kada je pokrenuo crowdfunding kampanju za prikupljanje sredstava koja bi mu pomogla u pokretanju tvrtke CircuitMess.

Izdvojeni članak

Priča o dečku iz Karlovca koji zbog igraće konzole nije želio na faks i sada pomalo osvaja svijet

Planirao je proširiti proizvodnju svoje igraće konzole MAKERbuino, a prvotni cilj spomenute kampanje bio je prikupiti 10.000 dolara. U samo par dana, taj je cilj premašen i Albert je uspio prikupiti čak 10 puta više.

Entuzijastični 19-godišnjak i nekadašnji prvak Europe u robotici odlučio je ove godine ne upisati fakultet i posvetiti se svojoj novootvorenoj tvrtki i to mu je, čini se, bio genijalan potez. Njegova igraća konzola u obliku ‘uradi sam’ seta, MAKERbuino, ove je godine pokupila nekoliko nagrada na važnijim sajmovima inovacija, a Albert ima i neke zanimljive planove za budućnost o kojima više možete pročitati ovdje.

Fran Markulin, najvolonter hrvatske i osvajač Volonterskog Oskara

Izdvojeni članak

Nevjerojatna priča 17-godišnjeg Frana: Zbog leukemije su ga u školi zlostavljali, ali danas je u tome pronašao svrhu

Državna nagrada za volontiranje i Volonterski Oskar za 2017. otišli su u ruke 17-godišnjeg učenika Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba, Frana Markulina

Uz sve školske obaveze koje ima, Fran se bavi volonterstvom i pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti, koju je kao osnovac prebolio i sam. Bolest je, kako nam je nedavno rekao, na njega utjecala više od svega u životu i ne bi bio ni blizu onoga što danas jest da nije prošao kroz to iskustvo. Upravo ono potaknulo ga je da se baci u volonterske vode. Volontira u školi, udruzi Krijesnica i povremeno u udruzi Phoenix koju su pokrenuli njegovi roditelji.

Franovu životnu priču možete pročitati na ovoj poveznici.

Karlo Korona, osvajač Nagrade ‘Luka Ritz’ 2017.

Izdvojeni članak

Kako je srednjoškolac Karlo digao čitav Zadar na noge i skupio novac za liječenje bolesne sugrađanke

Nagrada Luka Ritz, to vrijedno priznanje za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, u školskoj je godini 2017./2018. dodjeljena učeniku Gimnazije Jurija Barakovića u Zadru, Karlu Koroni.

Uvidjevši kako njegovoj sugrađanki Anđeli Piplović, koja boluje od teške i rijetke bolesti, treba pomoć pri liječenju u inozemstvu, Karlo je organizirao veliku humanitarnu akciju. Cilj akcije bio je prikupiti novčana sredstva putem koncerta i nogometnog i košarkaškog turnira. U svemu su mu pomogli njegovi školski kolege, a kako se akcija proširila i na ostale škole, učenici su, zahvaljujući Karlovoj inicijativi, skupili 30.433 kune za pomoć Anđeli.

No, Karlova dobra djela nisu stala niti nakon što je dobio spomenutu nagradu. U listopadu ove godine on i njegovi prijatelji organizirali su još jedan humanitarni malonogometni turnir. Cilj je ovoga puta bio prikupiti sredstva za dvije zadarske obitelji čija je imovina stradala u strašnim poplavama koje su kraljem ljeta zadesile zadarsko područje.

Petar Suman, najmaturant 2017. i dobitnik Nagrade Soljačić

Izdvojeni članak

Vijest stigla i do Indonezije: Prvi smo popričali s Petrom koji je tek danas saznao da je najmaturant 2017.

Najboljim maturantom generacije 2017. proglašen je učenik zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina, Petar Suman. Petar je na državnoj maturi iz Fizike ostvario stopostotni rezultat, a s istim je rezultatom briljirao i na Matematici. Isti je rezultat imao i jedan učenik XV. gimnazije, no Petar je Nagradu Soljačić od 5.000 dolara, koja se dodjeljuje najboljem maturantu u generaciji dobio jer je, za razliku od Miočana, polagao višu razinu Hrvatskog jezika.

Ono što je zanimljivo jest da je Petar za titulu najmaturanta saznao tek par dana nakon čitave hrvatske javnosti. Razlog je taj što je u trenutku proglašenja bio u Indoneziji, na Međunarodnoj olimpijadi iz Fizike. Radi sigurnosti mobitel je morao predati prilikom dolaska u hotel te su mobilni uređaji svih kandidata spremljeni u sef, pa nije imao mogućnost komunikacije čak niti s roditeljima. Petrovu priču pročitajte ovdje.

Učenici 4.e razreda Gimnazije Pula, fair play godine

Izdvojeni članak

Pulske maturante vršnjaci su proglasili luzerima jer su bili pošteni: To nam je malo zasmetalo pa smo potegnuli do Pule

Profesor hrvatskog jezika i povijesti Filip Zoričić, koji predaje u Gimnaziji Pula, slučajno je kopiju testa ostavio u školskoj knjižnici. Taj test netko je našao i odnio maturantima, koji su ga trebali pisati dan nakon. I dok vi većina to dobrano iskoristila i šutjela, 4.e te škole demokratskim se glasanjem odlučio se na fair play – profesoru su prije testa priznali da imaju pitanja.

– Ovi mladi ljudi, 4. e razred opće gimnazije, došli su do moje učionice obavijestiti me kako su dobili test, ne želeći reći tko im ga je dao i kako ne bi bilo fer da pišu taj isti test. Netko će reći da su ludi, ali ja sam ostao šokiran! Danas sam im zahvalan što su pokazali kako i dalje ima poštenih ljudi koji cijene iskrenost, znanje i ljubav koja im se daje. I što su još jednom potvrdili kako na mlade možemo računati i kako je Svijet njihov!, poručio je putem Facebooka oduševljeni profesor Zoričić.

‘Luzeri, budale, izdajice i amateri’ neki su od komentara s kojima su 4. e ‘počastili’ njihovi vršnjaci iz svih krajeva Lijepe naše. To nam je zasmetalo pa smo ‘skoknuli’ do Pule i napravili veliku priču o ovim divnim mladim ljudima za koje želimo vjerovati da su budućnost Hrvatske. Priču o najrazredu godine pročitajte na ovoj poveznici.

Ante Toni Debelić, Božo Jovanović Bartulović, Ivan Pavlović, Frano Rajič, Marta Barbir i Tin Rogina, najbolji projekti srednjoškolskog poslovnog natjecanja ‘Ideja godine’

Izdvojeni članak

U finalnom natjecanju V. izdanja Ideje godine, pobjedu odnio Ante Toni Debelić s futurističkim projektom GrowCity

U svibnju ove godine portal srednja.hr organizirao je srednjoškolsko poslovno natjecanje ‘Ideja godine’ čiji su partneri petu godinu zaredom bili Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus, a prijatelji projekta Rimac Automobili i IN2. Ove godine, pobjedu je odnio Ante Toni Debelić, učenik Salezijanske Klasične Gimnazije u Rijeci.

Ante Toni predstavio se projektom GrowCity, u kojem je, uz mentorstvo profesorice Alenke Šuljić Petrc, razvio ideju za uzgoj hrane u brodskim kontejnerima i to u bilo kojem dijelu svijetu. Svojom idejom pokušao bi utjecati na problem gladi u svijetu. S obzirom na odličnu poslovnu ideju i samouvjerenu prezentaciju, stručni ga je žiri izabrao za pobjednika.

Drugo mjesto na Ideji godine 2017. pripalo je trojcu iz Gimnazije Metković – Boži Jovanoviću Bartuloviću, Ivanu Pavloviću i Frani Rajiču za projekt Smart speed bumper. Metkovci su osmislili pametne ležeće policajce koji ostaju spušteni ako na njih dolazite propisanom brzinom, a ako ju prekoračite, uspornici se dižu. Nedavno je ovaj trojac s idejom pametnog uspornika na 29. natječaju za Najbolju inovaciju Dalmacije, osvojio Zlatnu diplomu.

Dvojac iz Prve gimnazije Varaždin u sastavu Marta Barbir i Tin Rogina, osvojio je treće mjesto na ovogodišnjem izdanju Ideja godine. Oni su odlučili svojim rješenjem pojednostaviti jedan problem s kojim se mnogi od nas susreću vrlo često, a to je kupovina darova. Varaždinci su osmislili aplikaciju  koja bi radila na principu društvene mreže,  preko koje bi korisnici mogli napisati neke svoje osobne podatke i kreirati liste želja i poklona koje bi željeli za određenu prigodu.

Tin Srbić, osvajač prve svjetske zlatne medalje za hrvatsku gimnastiku

Izdvojeni članak

Student FSB-a najbolji sportaš Hrvatske: Tek mu je 21, a trenira već 17 godina

Gimnastičar Tin Srbić osvajač je svjetskog zlata na preči, a pošlo mu je to za rukom na Svjetskom prvenstvu u Montrealu. Ovog studenta 3. godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje Hrvatski olimpijski odbor proglasio najboljim sportašem u 2017. godini.

Srbić je u kvalifikacijama za spomenuto svjetsko gimnastičko prvenstvo bio ukupno treći, a u svom prvom nastupu na SP-u, 21-godišnji student iz Zagreba odmah je i pobijedio. U kvalifikacijama je odradio vježbu za ocjenu 14.366, a u finalu je bio još bolji i s ocjenom 14.433 uvjerljivo osvojio zlato i drugu medalju za hrvatsku gimnastiku na svjetskim prvenstvima, nakon bronce Marija Možnika iz 2014. godine, također na preči.

Ovih dana Tina Srbića proglašen je i najboljim hrvatskim sportašem u 66. izboru Sportskih novosti u kojem je ove godine glasovalo 356 novinara.

Dina Levačić, osvajačica trostruke plivačke krune

Izdvojeni članak

Fantastičan uspjeh studentice ERF-a: Dina je postala prva Hrvatica koja je preplivala La Manche

O 22-godišnjoj studentici Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Dini Levačić pisali  smo vam u 2017. u par navrata, svaki puta o njenim plivačkim uspjesima. Mlada se Splićanka upustila u pohod na trostruku plivačku krunu, a u rujnu je ta kruna i stigla u njene ruke. Naime, Dina je u samo 90 dana preplivala 46 kilometara ispod 20 mostova Manhattana, nastavila dionicom od 34 kilometra od otoka Cataline do Los Angelesa te naposljetku preplivala i La Manche, također u duljini od 34 kilometra.

Dina je prva Hrvatica koja je preplivala La Manche i šesta osoba u svijetu, od 165 okrunjenih, koja je osvojila trostruku krunu unutar 90 dana. Po izboru Sportskih novosti, mlada splićanka nagrađena je posebnom nagradom za pothvat godine.

Genijalci, inovatori i vrhunski sportaši o kojima se premalo govori: Ovo su mladi koji su obilježili 2017. godinu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap