Pretraga

Genijalni ‘Bežični punjač električnih vozila’ izum je zagrebačkog srednjoškolca

A- A+

Roberta Sigurnjaka je od malena interesirala elektronika i uvijek je htio nešto unaprijediti. S deset godina je radio na poboljšavanju LED reklama, a već u drugom razredu srednje izumio je ‘Bežični punjač električnih vozila’, s kojim želi riješiti problem dugotrajnog punjenja baterija. Na najvećoj američkoj izložbi inovacija INPEX ove je godine sa svojim projektom osvojio zlatnu medalju te je dobio priliku surađivati s jednom američkom firmom. Kako bi zaštitio punjač trenutno prikuplja potrebnu dokumentaciju za patentiranje, ali paralelno radi i na novom izumu za koji njegov profesor smatra da bi mogao postići još veći uspjeh.

foto: osobna arhiva

Ideju kako poboljšati punjenje kod električnih automobila Robert Sigurnjak je dobio već prije nekoliko godina, ali nije imao dovoljno tehničkog znanja za realizaciju.

Znao je kako najveći problem električnih automobila leži u njihovoj slaboj autonomiji. Baterije se relativno brzo troše, a obnavljanje energije traje i po šest, sedam sati pa je Robert htio smisliti novi pristup kojim bi poboljšao automobile na električni pogon. Zato je ove godine uspješno izumio ‘Bežični punjač’ pomoću kojeg se auto može napuniti za oko pola minute.

Izdvojeni članak

Učenik strukovne škole je do trećeg razreda srednje kroz nastavu napravio čak tri izuma

Za 20 do 30 sekundi vozilo je u potpunosti spremno za daljnju vožnju

– Uređaj mogu koristiti isključivo auti na superkondenzatore koji se mogu puniti s enormno velikom strujom bez efekta na životni vijek kondenzatora. Sam proces je vrlo jednostavan. Automobil, ili neko drugo vozilo, zaustavi se na posebno parkirno mjesto pa se punjač pomoću raznih senzora automatski uključi. Za 20 do 30 sekundi vozilo je u potpunosti puno i spremno za daljnju vožnju, opisao nam je Robert kako funkcionira ‘Bežični punjač’.

Naglasio je kako već postoje slični uređaji, ali se niti jedan, koliko mu je poznato, ne bazira na brzom bežičnom punjenju, koje dodatno pojednostavljuje taj proces.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Finale Elektroboja: Projekt studenata FER-a oduševio stručni žiri

Zainteresirane investitore pronašao je na najvećoj američkoj izložbi inovacija

U razgovoru s njegovim mentorom Milanom Koraćem saznali smo kako se nešto slično počinje upotrebljavati u Njemačkoj, gdje se kondenzatori uvode u javni prijevoz pa se autobusi ili tramvaji brzo pune na svakom stajalištu. I bežična verzija zagrebačkog srednjoškolca bila bi odlična za ovu svrhu.

Robertov autić, koji koristi kao prototip, nakon vrlo kratkog mirovanja može voziti tridesetak sekundi, ali njegova autonomija lako se može produljiti dodavanjem dodatnih kondenzatora, spremnika energija znatno lakših od baterija koje inače koriste električna vozila.

– Za daljnju realizaciju mi nedostaju financijska sredstva, međutim, postoji inicijativa jedne američke firme za stalnu suradnju, koju sam našao na INPEX-u, a nakon što sam predstavio svoj izum u SAD-u pojavile su se i razne ponude za sponzorstva, pohvalio se Robert, učenik trećeg razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića.

Izdvojeni članak

Hrvatski studenti prave ‘pametnu’ i multifunkcionalnu igračku budućnosti

Detalje o ‘Hibridnoj bateriji’ nije nam htio otkriti prije nego li patentom zaštiti prava

U realiziranju ideja Robertu pomaže profesor i mentora Milan Korać, ali na projektima radi potpuno izvan škole. Veliku potporu dobiva i od Zagrebačkog saveza inovatora, koji organizira INOVA-MLADI, izložbu na kojoj je Sigurnjak do sada zaslužio čak tri priznanja.

Na najvećoj američkoj izložbi inovacija u Pittsburghu ove je godine za ‘Bežično punjenje’ dobio zlatno odličje, a na INOVA-MLADI je osvoji glavnu nagradu. Iako još nije dovršio prijavu za patentiranje svog prvog uređaja, u završnoj fazi je i ‘Hibridna baterija’.

– Za njegov novi  uređaj, na kojem još radi, mislim kako bi mogao zaista vrlo brzo zaživjeti. Trenutni cilj nam je što prije ga patentirati pa ćemo s tim izumom, nazvanim ‘Hibridna baterija’, na natjecanja tek kada ga zaštitimo, kako bi bili sigurni da mu nitko neće uzeti ideju, izjavio je mentor i profesor ‘Ruđera’ Milan Korać te nam je istaknuo kako su Amerikanci bili oduševljeni bežičnim punjenjem, a Robert ih je kroz samo par rečenica jako zainteresirao i za ‘Hibridnu bateriju’.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap