Pretraga

Geometrija vam ipak treba u životu: Matematičari izračunali zašto je uvijek bolje naručiti veću pizzu

A- A+

Koliko ste puta samo sjedili na satu matematike, slušali predavanje o geometriji, gledali nekakve korijene, kvadrate, razne pijeve i slične znakove i mislili ‘Ovo mi nikada neće trebati. E pa, bili ste u krivu. Geometrija je jako korisna kod najvažnije teme u svemiru: Pizze!

foto: YouTube screenshot

Matematičari s popularnog znanstvenog YouTube kanala AsapScinece izračunali su kako je najpametnije uvijek naručiti veću opciju Pizze. Dobro, to smo ionako znali, više pizze je uvijek bolja opcija, ali nekako nam nikada nije palo na pamet da je i jeftinija!

Naime,  većina pizzerija veličinu pizze mjeri promjerom. Na primjer, mala pizza ima promjer 10, a jumbo 20 centimetara. Cijena male pizze pritom je, primjerice 20, a velike 40 kuna. Čovjek bi rekao da je to logičan omjer veličine i cijene. Duplo već pizza, duplo veća cijena.

No, formulom za izračunavanje površine kruga, ispostavlja se da je velika pizza, koja ima dvostruko veći promjer, zapravo četiri puta veća od male.  Za dva puta veću cijenu dobijete četiri puta više pizze!

Da vam mi sada ne bi amaterski objašnjavali kako i zašto, pogledajte video i sve će vam biti jasno!

Copy link
Powered by Social Snap