Pretraga

Gimnazijalac tužio grad jer je ostao bez stipendije, sudskom presudom došao na listu dobitnika

A- A+

Gimnazijalac iz Labina tužio je Grad jer nije uvršten na listu dobitnika stipendije. Prethodnih godina uredno ju je primao, da bi prošle godine zbog drugačijeg tumačenja istog Pravilnika ostao bez stipendije. U epilogu priče Upravni sud u Rijeci utvrdio je da je Grad pogrešno tumačio članak Pravilnika o stipendiranju te nalaže da se u roku od 60 dana od dostave pravomoćne presude donese nova odluka po kojoj taj gimnazijalac ima pravo biti uvršten na rang listu stipendista.

Foto: Srednja.hr

Kako piše Glas Istre, na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina aktualizirano je pitanje gimnazijalaca koji prošle godine nisu bili uvršteni na bodovne liste za stipendiranje. Riječ je o gimnazijalcima koji se školuju izvan Labina u programima kojih u Labinu nema.

Ranije su dobivali stipendiju

– Poanta je u tome da su ti isti gimnazijalci ranije dobivali stipendiju. Pravilnik se nije mijenjao, ali te godine se netko predomislio s obrazloženjem da Grad ne stipendira polaznike programa koji postoje u Labinu. Svi upućeni prigovori bili su odbijeni. Nakon toga je uslijedila tužba gimnazijalca koja je rezultirala presudom Upravnog suda u Rijeci. Njome je poništeno rješenje Grada Labina za jednog od učenika. Grad se na presudu nije žalio te je odluka postala pravomoćna, rekla je vijećnica Demokrata Tanja Pejić prenosi Glas Istre.

Dalje je, piše Glas Istre, pojasnila da u presudi sud utvrđuje da je Grad pogrešno tumačio članak Pravilnika o stipendiranju te nalaže da se u roku od 60 dana od dostave pravomoćne presude donese nova odluka po kojoj taj gimnazijalac ima pravo biti uvršten na rang listu stipendista. Zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada ustvrdila je kako je dvoje učenika podnijelo tužbu. Ono što je možda još bizarnije je da su presude bile različite.

Izdvojeni članak
novac kune

Pogledajte tko je sve nakon prigovora dobio stipendije Sveučilišta u Zagrebu

Dvoje učenika podnijelo tužbu: Druga presuda je bila različita, ali nije pravomoćna

– Imamo dvije situacije i dvije različite presude pred istim sudom. Jedna je u korist učenika, dok je druga u korist Grada. U presudi koja je u korist Grada sudac je obrazložio na način da je sve bilo po pravilima, da se tumačenje komisije smatra relevantnim i da je Grad postupio kako treba, odlučivši da se u konačnu bodovnu listu ne može uvrstiti taj učenik. Nakon toga stigla je i druga presuda gdje drugi sudac smatra da tumačenje komisije ipak nije relevantno budući da Pravilnik o stipendiranju u tom konkretnom slučaju nije bio izmijenjen. Mi smo prije svega legalisti i sudske presude ćemo poštivati i taj će učenik postati gradski stipendisti, dobit će stipendije koje mu moramo dodijeliti po toj sudskoj presudi, rekla je zamjenica labinskog gradonačelnika, prenosi Glas Istre.

Pejić je uzvratila da ona nije spomenula drugu tužbu koja je išla u korist Grada, jer ona nije pravomoćna, odnosno u tijeku je žalba, piše Glas Istre. Na kraju je Mohorović Čekada naglasila kako je isti Pravilnik za dodjelu stipendije i dalje na snazi, ali da će se on mijenjati u dogovoru sa sadašnjim stipendistima, maturantima Srednje škole Mate Blažine te Savjeta mladih Labina.

Gimnazijalac tužio grad jer je ostao bez stipendije, sudskom presudom došao na listu dobitnika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap