Pretraga

Gimnazijalci iz Koprivnice putuju u institut CERN za 100 kuna

A- A+

Trud i želja za znanjem uvijek se isplati. Stalna potreba za usvajanjem novih znanja iz područja fizike tako se mnogostruko vratila nekolicini gimnazijalaca iz Koprivnice. Četvero učenika je zbog svojih iznimnih rezultata na natjecanjima dobilo priliku otići u švicarski institut CERN, a svaki je u cijelom dvodnevnom putovanju participirao sa svega 100 kuna.

Klaudija Molnar, Karlo Šerbetar, David Prelogović i Ivan Orehovec četvero su učenika Gimnazije ‘Fran Galović’ u Koprivnici koji uskoro putuju u CERN, najveći istraživački insitut u području fizike atoma na cijelom svijetu. Ovih četvero učenika za svega 100 kuna putuje u Ženevu, a kako je riječ o strastvenim mladim fizičarima – uzbuđenje je na vrhuncu.

Izdvojeni članak

Znate li što je Božja čestica?

Klaudija Molnar državna je prvakinja iz astronomije, a Karlo, David i Ivan su najbolji na državnim natjecanjima iz fizike u Koprivničko – križevačkoj županiji. Ovi mladi ljudi koje zanima područje fizike dobili su najbolje priznanje za svoj rad – put u CERN.

 – Putovanje je rezultat kvalitetne suradnje Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica s Fizičkim odsjekom Prirodoslovno – matematičkog fakulteta i Institutom Ruđer Bošković, a realizirat će se zahvaljujući financijskoj potpori Koprivničko – križevačke županije, Grada Koprivnice i brojnih drugih sponzora, kazala nam je Martina Furkes, profesorica koja vodi cijeli projekt. 

Furkes dodaje kako je svaki učenik za cijeli put participirao sa svega 100 kuna, pa se može reći da ‘za 100 kuna idu u CERN’. Profesorica nam je također odala da je uzbuđenje učenika na vrhuncu, jer obzirom da idu kombijem do Švicarske – mogu izvršiti mnogo usputnih stajanja. 

– Jutros smo održali sastanak da vidimo što ćemo još dodatno vidjeti. Oni su presretni, jer vole fiziku i sve što je uz nju vezano, a ovo im je zasigurno putovanje života, zaključila je ponosna profesorica Ferkes.

Gimnazijalci iz Koprivnice putuju u institut CERN za 100 kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap