Pretraga

Gotov je prvi tjedan nacionalnih ispita: ‘Testovi su lagani, najteže mi je bilo – otvoriti vrećicu’

Završio je prvi tjedan provedbe nacionalnih ispita među osmašima u svim osnovnim školama u Hrvatskoj. U tom prvom tjednu učenici, njih gotovo 40 tisuća u  878 škola, polagali su ispite iz Hrvatskog jezika (i materinskog za nacionalne manjine), Matematike te Engleskog jezika. Učenice s kojima smo razgovarali o njihovim dojmovima ispitu su pristupile opušteno, prema uputi NCVVO-a bez pripreme, a stava su i da ispiti nisu bili teški. Već idućeg tjedna pristupit će ispitima iz Biologije i Fizike.

Ilustracija: Pexels

Nacionalni ispiti prošlog su tjedna ušli u sve osnovne škole u Hrvatskoj, a do kraja ovog mjeseca pišu ih učenici osmih razreda. Ove godine njihova ocjena neće utjecati na zaključnu ocjenu iz tog predmeta, niti će ostvareni rezultat biti faktor pri upisima u srednje škole. Rezultati s brojem bodova i ekvivalentnim postotkom bilježe u bilješku e-Dnevnika, pa će učenici, roditelji i predmetni učitelji moći iščitati razinu postignuća učenika u odnosu na nacionalni prosjek.

‘Očekivala sam nešto grozno, ali bilo je sasvim solidno’

Laura, učenica OŠ Zvonimira Franka u Kutini otkrila nam je kako su izgledali ispiti.

– Na Hrvatskom se najviše ispitivalo razumijevanje teksta na čak 13 stranica. Što se gramatike tiče, nije bila strašna, određene pojmove sam rijetko čula na satu, ali bilo je prihvatljivo. Ispit pisanja na Hrvatskom bio je naš komentar na to da je doručak najvažniji obrok u danu. Smatram da je 200 riječi je ipak malo previše za tu temu. Engleski je bio dosta jednostavan, osim također nekih riječi za koje nisam čula. Možda je samo slušni zadatak bio malo kompliciraniji. U sastavku smo pismom odgovarali na pitanja o gradu koji smo posjetili. Jedino je bilo nedorečeno kakvim slovima pisati, mala tiskana ili pisana. Matematika je bila dosta opširna, opet kažem neke stvari na nastavi nismo obrađivali dovoljno da bi slabiji učenici znali riješiti, smatra Laura.

Kaže nam da po njoj zadaci i nisu bili toliko teški.

– Ali kao što sam već spomenula, neki pojmovi se u nastavi malo spominju, a tu je bilo takvih zadataka. Uglavnom, očekivala sam nešto grozno, ali bilo je sasvim solidno. Nisam se ništa posebno pripremala, željela sam vidjeti koliko su me naučili i koliko sam naučila, veli Laura.

Dodaje da očekuje rezultat viši od 50 posto, ali se nada i nekom postotku koji bi bio ekvivalent petici.

Izdvojeni članak
učionica_stolica

Sutra kreću nacionalni ispiti za 40 tisuća osmaša: Izdvojili smo pet stvari koje morate znati o tome

Nekima je najteže palo – otvaranje vrećice!

Njena vršnjakinja Iva, učenica Osnovne škole Korenica ističe da joj je Matematika bila dosta teža od Hrvatskog i Engleskog, a zadaci su se uglavnom odnosili na gradivo petog i šestog razreda.

– Očekivala sam da će ispit biti dosta teži, ali je prošlo sasvim okej. Za ispite se uopće nisam pripremala, pa ne očekujem dobre rezultate, kaže nam Iva.

Isto kao i materijali državne mature i nacionalni ispiti zapakirani su u vodonepropusne vrećice. Svake godine mogu se čuti komentari maturanata na to koliko ih je teško otvoriti, a upravo su vrećice i nekim osmašima zadale najveće muke.

– Testovi su lagani, ali najteže je bilo – otvoriti ispit, kaže nam Tea iz Osnovne škole Milana Langa u Bregani.

Ni ona se, kao ni naše prethodne sugovornice, nije posebno pripremala za nacionalne ispite, ali smatra da ih je napisala dobro i da će se to odraziti i da će u skladu s time biti i ostvareni bodovi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli srednja.hr (@srednja_hr)

Što slijedi?

Nacionalni ispiti provode se kroz tri tjedna, što znači da osmaši još nisu gotovi. Nadolazeći ponedjeljak nema ispita, a već u utorak, 21. ožujka, na rasporedu je Biologija koja se piše od 9 do 10:30. Četiri su područja ispitivanja: organiziranost živoga svijeta, proces i međuovisnosti u živome svijetu, energija u živome svijetu te prirodoznanstveni pristup, a ispit sadrži 33 zadatka.

Nakon Biologije je dan pauze, a onda u četvrtak osmaši pristupaju ispitu iz Fizike. On isto traje sat i pol, a također se ispituju četiri područja – struktura tvari, međudjelovanja, energija i gibanje. Nacionalni ispit iz Fizike sadrži 30 zadataka.

U posljednjem tjednu, pišu se još Geografija (27. ožujka), Kemija (29. ožujka) te Povijest (31. ožujka). Kako je proteklog tjedna rekao ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinko Filipović, obrada rezultata nacionalnih ispita bit će do kraja svibnja, a školama će biti proslijeđeni do kraja nastavne godine. Nakon svega slijedi i analiza rezultata nacionalnih ispita na različitim razinama.

Napomenimo za kraj kako smo na Facebooku pokrenuli posebnu grupu pod nazivom Nacionalni ispiti, pozivamo vas da se učlanite kako ne biste propustili važne informacije i vijesti vezane uz ove ispite.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap