Pretraga

Gotovo 100.000 mladih nije zaposleno, nisu na burzi niti traže posao

A- A+

Gotovo šokantne procjene o 15 do 19 posto mladih koji nisu zaposleni, nisu na burzi, niti traže posao dao je Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Riječ je o onima koji su upali u svojevrsnu statističku crnu rupu, a točne brojke trebale bi se saznati nakon što je potpisan Sporazum razmjene podataka između nekoliko ministarstva i institucija.

Potpisivanje Sporazuma foto: Marko Matijević | srednja.hr

Mladi koji se ne školuju, ne rade niti se osposobljavanju nazivaju se NEET (Not in Education, Employment or Training) populacijom. Prema publikaciji Eurofunda ‘Socijalna uključenost mladih’ Hrvatska uz Bugarsku, Italiju, Španjolsku i Grčku prednjači s visokom NEET stopom, a postotak za Hrvatsku veći je od 17 posto.

Riječ je o 94.995 NEET mladih prema Ivi Tomić iz Ekonomskog instituta, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Veliki rast broja nezaposlenih sa završenim fakultetom u Hrvatskoj

Sporazumom o poslovnoj suradnji za razmjenu podataka između MZOS-a, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dobit ćemo odgovor na pitanje koliko mladih od 15 do navršenih 30 godina nije na burzi, nije zaposleno niti traže posao. Ministar Vedran Mornar naglasio je kako će budućnost zapošljavanja mladih biti bolja te će i Hrvatska s ovim projektom napredovati.

– Moći ćemo im pružiti kvalitetu pomoć. Ovaj Sporazum je dobar za mlade i za društvo. Niti jedna mlada osoba ne bi trebala biti na burzi, a u Hrvatskoj je u protekloj godini zaposleno 84.000 mladih. Maknuli smo se s trećeg mjesta nezaposlenosti mladih na četvrto, a 15.500 mladih koristi aktivne mjere zapošljavanja, pohvalio se s poboljšanjima ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Sporazum su uz ministre Mornara i Mrsića potpisali ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah i ravnatelj HZMO-a Srećko Vuković.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap