Pretraga

Gotovo pola učenika pohađa vjeronauk zbog pritiska roditelja, a podržavaju sve što Crkva osuđuje

A- A+

Istraživanje provedeno na 750 učenica i učenika u dobi od 15 do 19 godina pokazuje da gotovo polovina mladih pohađa vjeronauk zbog pritiska roditelja i okoline, a većina ih podržava sve čemu se protivi Katolička crkva – kao primjerice spolne odnose prije braka, kontracepciju, pobačaj i istospolne brakove.

Foto: Unsplash; Ben White

Kako piše Jutarnji list, izgleda da školski vjeronauk, barem u Zadru i okolici, ne uspijeva približiti učenike crkvenim dogmama i učenju, ako mu je to svrha. Istraživanje provedeno na repreznetativnom uzorku pokazuje da većina učenika, iako pohađaju nastavu iz vjeronauk, podržava sve ono čemu se Crkva protivi.

Porazni rezultati za Crkvu

Većina ispitanih vjeroučenika podržava sve ono čemu se protivi Katolička crkva. To se, primjerice, odnosi na spolne odnose prije braka, kontracepcijska sredstva, pobačaj, legalizaciju istospolnih brakova, homoseksualna iskustva, rad nedjeljom, eutanaziju i upotrebu lakih droga. Gotovo polovina, odnosno njih 42 posto, pohađa vjeronauk zbog pritiska roditelja ili okoline, otkrilo je opsežno istraživanje koje je organizirala Zadarska nadbiskupija, a predstavila dr. Marijana Mohorić, članica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, predavačica na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru.

Kako prenosi Jutarnji, istraživanje je reprezentativno jer je na pitanja odgovaralo 750 učenica i učenika u dobi od 15 do 19 godina koji pohađaju vjeronauk, a zanimljiv je i podatak da se 89,5 posto anketiranih izjasnilo kao katolici. Više od polovice odgovora, točnije njih 411, dolazi od ispitanika iz prvih i drugih razreda srednje, a do njih se i htjelo doći jer su u Zadarskoj nadbiskupiji krizmanici učenici upravo tih razreda. Rezultate možemo smatrati relevantnima za Zadarsku nadbiskupiju jer od ukupnog broja od 750 ispitanika, piše Jutarnji,  njih 404 živi na području Zadarske nadbiskupije, rečeno je prilikom predstavljanja njihovim vjeroučiteljima na 44. katehetskom danu Zadarske nadbiskupije u subotu 5. rujna u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži u Zadru.

Rezultate objavio nadbiskup: ‘Mi smo tu da ponudimo nešto alternativno’

Rezultate je objavio Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Rezultati neminovno za Crkvu pokazuju, ako ništa drugo, da mladi više toliko ne vjeruju u neke osnovne katoličke dogme.

– To je naša realnost, to je naša stvarnost. To nije samo stanje djece, to je stanje njihovih roditelja, njihovih kumova, to je stanje naših župnih zajednica koje žive u svijetu kakav jest. Mi smo tu da ponudimo nešto alternativno. Crkva i vjeroučitelji trebaju nuditi odgovore. Da se trudimo naviještati Isusovu Radosnu vijest u ovom svijetu i pred ljudima koji tragaju za istinom i srećom, ali je nekad nalaze na krivom putu i na krivi način, rekao je Puljić.

Gotovo pola učenika pohađa vjeronauk zbog pritiska roditelja, a podržavaju sve što Crkva osuđuje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap