Gotovo trećina učenika mlađih od 15 godina opila se više puta u životu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva organizira okrugli stol o mladima i alkoholu u petak, 29. studenog u 12 sati u Rockefellerovoj 7 u Zagrebu. Stručnjaci će tada govoriti o lošem utjecaju opijanja na mlade, ali i o njegovu sprječavanju.

foto: ‘Tko pije taj plaća’/promo

U 2018. godini opilo se dva i više puta u životu 30,9% učenika i 18,7% učenica u dobi od 15 godina, 6,7% učenika i 3,7 učenica u dobi od 13 godina te 2,4% učenika u 0,4% učenica u dobi od 11 godina, pokazalo je to istraživanje HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) za prošlu godinu.

Bili među dvije najgore zemlje po opijanju

Iako se ti podaci čine ekstremno lošima, zapravo su bolji nego što su bili prije nekoliko godina.

Hrvatska je 2014., po opijanju, bila visoko između 45 zemalja uključenih u ovo istraživanje: u odnosu na Hrvatsku, učenici su se češće opijali samo u dvije od 45 zemlja u dobi do 11 i 13 godina, a samo u 5 zemalja u dobi od 15 godina.

foto: HZJZ/Promo

Međutim, zahvaljujući mnogim mjerama poput poskupljenja alkohola, zabrane prodaje maloljetnicima te osiguravanju okruženja bez alholoha, došlo je do opadanja trenda ispijanja kod mladih.

Idemo nabolje?

Ipak, kada u ožujku 2020. budu na raspolaganju međunarodni podaci, pitanje je hoće li ovo smanjene u opijanju koje je zabilježeno u Hrvatskoj od 2014. do 2018. biti dovoljno da više ne budemo među zemljama s najviše mladih koji se opijaju. Za sada, preliminarni podaci pokazuju na ipak nešto povoljniju situaciju u 2018. u odnosu na druge zemlje.

Piti ili ne piti: što nam je Epiktet poručio o alkoholu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva organizira okrugli stol o mladima i alkoholu u petak, 29. studenog u 12 sati. O opijanju kod mladih, ali i tome kako ga spriječiti, govorit će se u prostorijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Rockefellerovoj 7 u Zagrebu.

Na okruglom stolu će osim stručnjaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sudjelovati relevantni stručnjaci dugih ustanova i institucija što iz resora zdravstva a što iz drugih resora.

Zabrinutost roditelja i stručnjaka

Okrugli stol će, navode organizatori, biti prilika da prikažemo najnoviju situaciju s pijenjem kod mladih te pokrenemo kampanju o alkoholu i mladima pod naslovom ‘Tko pije taj plaća’.

– Jedno opijanje u mladoj dobi može se smatrati izoliranim događajem koji spada u uobičajeno buntovništvo i propitivanje granica u doba odrastanja. Opijanje dva i više puta u životu s obzirom na ranu životnu dob ispitanika ukazuje na povećani rizik koji zahtjeva određenu pozornost i zabrinutost roditelja i stručnjaka, napominju iz Zadvoda.

One comment

Odgovori