Pretraga

Grad na jugu dobiva 15 milijuna kuna za razvoj STEM-a u osnovnim školama

A- A+

Grad Šibenik predstavio je projekt ‘Regionalni znanstveni centar – RaSTEM’ ukupne vrijednosti 2.042.449,12 eura. Cilj projekta je razvoj programa za STEM područje za učenike i učitelje. Projekt se financira od donacija i nacionalnih sredstava, a provest će se od srpnja 2022. do ožujka 2024. godine.

šibenik

Foto: Tom Wheatley, Unsplash

U Urednu gradonačelnika Šibenika predstavljen je projekt ‘Regionalni znanstveni centar – RaSTEM‘ vrijedan 2.042.449,12 eura koji će se provesti od srpnja 2022. do ožujka 2024. godine. Cilj projekta, financiranog 100 posto iz donatorskih i nacionalnih sredstava, uspostavljanje je sinergije razvoja formalnog i neformalnog obrazovanja u svrhu razvoja programa za STEM područje, podijeljenog na dva dijela; jednog za učenike, drugog za učitelje.

Potpisan ugovor o dodjeli sredstava

Kako bi se projekt ostvario, prošlog je tjedna između Grada Šibenika i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021.

– Dobili smo novih otprilike 15 milijuna kuna za razvoj STEM područja, koji se odnosi na osnovnoškolsko obrazovanje. Projektom ćemo pripremiti mlade ljude za područja koja im mogu lakše osigurati radno mjesto u budućnosti, što je za Šibenik posebno važno jer od samog početka stremimo ka razvoju visokoobrazovnih ustanova upravo iz STEM disciplina. Želimo dizanjem razine edukacije obrazovanja regrutirati i roditelje i djecu iz osnovne škole da krenu u ona zanimanja koja su posebno potencirana aktualnom energetskom krizom s kojom se Europa sučeljava, rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Izdvojeni članak
Srednja strukovna škola samobor

Razvoj centara za izvrsnost: Zagrebačka županija osigurala 3,7 milijuna kuna za tri srednje škole

Edukacija nastavnika i učenika

U projektu sudjeluje pet osnovnih škola: OŠ Juraj Dalmatinac, OŠ Juraj Šižgorić, OŠ Meterize, OŠ Vrpolje i OŠ Brodarica s područnim školama. Također, uključene su i osnovne škole s Murtera i Skradina. Partneri u projektu su Hrvatski robotički savez, Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba te Sveučilište u Oslu.

U sklopu projekta unutar škola bit će uređene učionice koje će imati dodatnu infrastrukturu, a naglasak je na robotici, meteorologiji, klimatologiji i poduzetništvu. Namjerava se educirati minimalno 15 nastavnika koji će dalje moći educirati, ne samo djecu i druge nastavnike, već i 200 djece do završetka projekta.

– S obzirom da norveški fond sufinancira projekt s 85 posto, a Republika Hrvatska s 15 posto, to za Šibenik znači da je projekt 100 posto financiran vanjskim sredstvima. Ovdje je glavni fokus na uspostavi regionalnog znanstvenog centra u osnovnom školstvu. Kad govorimo o centru, ne mislimo na objekt koji će se graditi, nego smatramo da će postojeći kapaciteti, kako ljudski, tako i fizički u smislu škola i učionica, biti nadograđeni u STEM području koji je engleska kratica za Science, Technology, Engineering i Mathematics, dakle prirodne grane u koji ulaze fizika, matematika, informatika, kemija i biologija i upravo su tih pet osnovnoškolskih predmeta oni koje želimo nadopuniti projektom, izjavio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

 

Copy link
Powered by Social Snap