Pretraga

Grad Zagreb izrađuje program za mlade: Prijedlog je već objavljen, uključite se u javnu raspravu

A- A+

Grad Zagreb ovih je dana otvorio savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Programa za mlade od 2022. do 2025. godine, a ono je otvoreno do 1. svibnja. Riječ je o strateškom dokumentu, a ideja je da njime Grad Zagreb odgovori na potrebe i interese mladih u Zagrebu.

Foto: Unsplash

U javno savjetovanje Grad Zagreb s početkom je travnja pustio Nacrt prijedloga Programa za mlade od 2022. do 2025. godine. Riječ je o dokumentu koji bi trebao detektirati potrebe i probleme mladih u glavnom gradu Hrvatske, a potom i sadržavati mjere koje grad planira poduzeti kako bi se oni riješili.

Program se primjenjuje na mlade do 30. godine

Prijedlog programa koji je trenutno u javnoj raspravi, primjenjivat će se na sve mlade u Zagrebu u dobi od 15. do 30. godine života

– Imajući na umu izazove koji pogađaju skupinu mladih osobito je važno razvijati i implementirati adekvatno utemeljenje politike prema mladima. Pritom, važno je u njima prepoznati mlade kao socijalno heterogenu skupinu, s različitim interesima i potrebama. Lokalna politika treba integrirati interese i potrebe različitih podskupina mladih i svima podjednako osigurati dobre životne perspektive. Mladima prijeti opasnost od marginalizacije na temelju mogućih izvora diskriminacije, a socioekonomska isključenost vodi ka demokratskoj isključenosti, što rezultira slabim povjerenjem mladih u institucije te njihovim slabim demokratskim angažmanom u zajednicama u kojima djeluju, stoji u obrazloženju programa Grada Zagreba.

Objavljeni prijedlog programa sadrži popis mjera u sedam područja koji su prepoznati kao važni za mlade, a to su: obrazovanje i profesionalno usavršavanje mladih, zapošljavanje i poduzetništvo mladih, socijalna zaštita i uključivanje mladih, zdravlje i zdravstvena zaštita mladih, aktivno sudjelovanje mladih u društvu, kultura mladih te slobodno vrijeme mladih.

Tako se primjerice, u području obrazovanja kao mjera predlaže provođenje kontinuirane edukacije mladih o rodnoj ravnopravnosti, seksualnom obrazovanju, kao i edukacije o medijskoj ili financijskoj pismenosti.

Plan je i doprinijeti unapređenju sustava obrazovanja i osposobljavanja mladih iz strukovnih i obrtničkih škola te razviti sustav učeničke i studentske prakse u gradskim institucijama, firmama i upravnim tijelima. Veliki problem mladih u Zagrebu je i stambeno pitanje, pa je, među ostalima, jedna od mjera osigurati uvjete za kvalitetno stambeno osamostaljivanje mladih, kao i osigurati jednak pristup zdravstvenim uslugama za cjelokupnu populaciju mladih, a posebno za osjetljive skupine.

Izdvojeni članak
Tomislav Tomašević

Tomašević najavio da u zagrebačke škole ulaze čak dva programa Građanskog odgoja: Poznato kad kreću

Sredstva za provedbu osigurana u proračunu grada

– Predloženi ciljevi, mjere i skupine aktivnosti ukazuju na smjer djelovanja Grada Zagreba u području lokalne politike za mlade. Grad Zagreb smatra se pozvanim djelovati u partnerstvu s državom i organizacijama civilnog društva u ostvarenju ciljeva i provođenju aktivnosti za dobrobit mladih. Ključno za ostvarivanje ciljeva Programa jest kvalitetna provedba odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u osnovnim i srednjim školama, ali i u različitim tipovima profesionalnih usavršavanja odraslih koji se susreću i rade s mladima. Također, nužno je da lokalna zajednica nastavi u svojim lokalnim politikama prepoznavati mlade kao relevantnu skupinu kojoj usmjerava provoditelje lokalnih projekata (organizacije civilnog društva, sindikate i sl.) koji zajedno s izravnim politikama i aktivnostima Grada posljedično vode ka  unapređenju položaja mladih u Zagrebu te odgovaraju na izravne probleme ove heterogene skupine, navodi se u obrazloženju Grada.

Sredstva za provedbu Programa za mlade u okviru zadanih mjera osigurana su proračunom Grada Zagreba za 2022., te u projekcijama Proračuna Grada Zagreba za 2023. i 2024., navode dodatno iz Grada.

Nacrt prijedloga Programa za mlade od 2022. do 2025. godine detaljno možete proučiti u dokumentu ispod, na javnoj je raspravi do 1. svibnja, a sudjelovati je moguće putem ovog obrasca. Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [662.73 KB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap