Pretraga

Grad Zagreb objavio je rezultate natječaja samo za jednu stipendiju, pitali smo ih što je s ostalima

A- A+

Za ovu godinu nova gradska vlast u Zagrebu odlučila je uvesti promjene u pravila dodjele stipendija. Zbog promjena pravilnika, natječaji su bili raspisani kada su učenici i studenti već duboko zakoračili u školsku, odnosno akademsku godinu – tek na kraju studenog. Ovih dana su objavljeni rezultati natječaja samo u jednoj od pet kategorija.

stipendije

Foto: Srednja.hr

Grad Zagreb ove godine dodjeljuje stipendije učenicima i studentima u pet kategorija. Ukupno se dijeli 688 stipendija, a za razliku od prethodnih godina svi natječaji otvoreni su istodobno. Natječaj je raspisan tek potkraj studenog, a razlog su promjene pravila dodjele na koje se odlučila nova gradska vlast. Među ostalim, novost od ove godine je da su iznosi stipendija ujednačeni za korisnike svih kategorija, pa će tako učenici mjesečno dobivati 2.700 kuna, a mjesečna stipendija za studente iznosi 3.800 kuna.

Za sve stipendije prijave su bile okončane 27. prosinca, ali do danas su, i to tek 23. veljače, objavljeni rezultati natječaja za stipendije u jednoj kategoriji – za učenike i studente s invaliditetom.

Prijavilo se više kandidata, dodatno se provjerava dokumentacija koju su slali

U Grad smo poslali upit oko toga kada će biti objavljeni rezultati natječaja u ostalim kategorijama, budući da za nekoliko mjeseci završava nastavna godina. No, konkretan odgovor nismo dobili.

– Na natječaje za dodjelu stipendija ove se godine prijavilo znatno više kandidata nego što ih se prijavljivalo ranijih godina. Natječaje za dodjelu stipendija koje dodjeljuje Grad Zagreb provode nadležna povjerenstva za dodjelu stipendija. Vrednujući postignuća kandidata u svakoj pojedinoj kategoriji stipendija, uočeno je da su potrebne provjere pojedinih dokaza koje su kandidati priložili uz prijave, što je odužilo postupke utvrđivanja prijedloga lista kandidata za dodjelu stipendija. Ti su postupci sada pri kraju te će rezultati biti uskoro objavljeni na web stranici Grada Zagreba, piše u službenom odgovoru Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Napominju da su u dosadašnjoj praksi rezultati natječaja za dodjelu stipendija za izvrsnost, za pripadnike romske nacionalne manjine i za deficitarna zanimanja bili su objavljivani u prosincu ili siječnju, ali su i natječaji bili raspisivani u rujnu za učenike te u listopadu za studente. Za ovu školsku odnosno akademsku godinu, podsjećaju iz grada, natječaji su raspisani u studenom 2021. godine.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu rektorat zgrada

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je natječaj za stipendije u 2021./22., krenule prijave

Što je s isplatama?

– Isplate Stipendija počet će nakon što gradonačelnik Grada Zagreba utvrdi konačne liste kandidata za dodjelu svake pojedine stipendije i svi kandidati kojima bude dodijeljena stipendija potpišu ugovore o korištenju stipendije i nadležnom uredu dostave dokumentaciju potrebnu za isplatu, a s prvom isplatom bit će isplaćene sve stipendije od početka školske, odnosno akademske godine do mjeseca isplate. Nakon toga, stipendije će se isplaćivati mjesečno za prethodni mjesec, kažu iz gradskog ureda.

Jedno od pitanja koje smo postavili gradu ono je planira li se ubuduće ranije raspisivanje natječaja, kako bi studenti i učenici već u prvom dijelu školske i akademske godine znali hoće li dobiti sredstva.

– Moguće je da će se natječaji za dodjelu stipendija ubuduće raspisivati ranije. Ove su godine natječaji bili raspisani u studenom 2021., jer su odluke koje uređuju svaku pojedinu stipendiju bile u postupku izmjena te ih je Gradska skupština Grada Zagreba donijela 28. listopada 2021. godine, kažu zaključno iz Grada.

A učenici i studenti koji su sudjelovali na natječaju za stipendije za osobe s invaliditetom prijedlog liste dobitnika mogu vidjeti u dokumentu u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Kako stoji uz rezultate natječaja, do 3. ožujka mogu se uložiti žalbe na rang-liste, o čemu detaljnije također možete čitati u dokumentu u nastavku.

Download [343.40 KB]

Grad Zagreb objavio je rezultate natječaja samo za jednu stipendiju, pitali smo ih što je s ostalima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap