Pretraga

Gradonačelnica Siska: ‘Nemoguće je organizirati nastavu, mnogi učitelji su zatražili plaćeni dopust’

A- A+

Sindikat hrvatskih učitelja danas je medijima uputio priopćenje da gradonačelnica Siska ustraje u tome da svi osnovnoškolci od ponedjeljka krenu na nastavu po A modelu. Optužili su gradonačelnicu i da je ovo politička odluka jer uvjeti za sigurnu nastavu nisu osigurani, a i nastavnici su pokrenuli peticiju kojom traže odgodu početka polugodišta za Sisačko-moslavačku županiju. No, sama gradonačelnica kaže nam da se nastava uopće neće moći organizirati, jer su mnogi učitelji uzeli plaćeni dopust koji je javnim službenicima na području Sisačko-moslavačke županije odobrila Vlada.

Kristina Ikić Baniček|foto: Grad Sisak

Nastavnici s područja Sisačko-moslavačke županije ovih su dana pokrenuli peticiju kojom traže odgodu početka polugodišta dok se u školama ne osiguraju uvjeti za odvijanje nastave nakon potresa. No, iz Sindikata hrvatskih učitelja danas su poslali priopćenje u kojem navode kako je gradonačelnica Siska, jer je grad osnivač osnovnih škola, odlučila da svi osnovci od ponedjeljka idu u škole.

Sindikat optužio gradonačelnicu da se oglušuje na peticiju nastavnika

– Usprkos apelu s terena te stavu većine roditelja i zaposlenika škola da se početak nastave odgodi i na području grada Siska, gradonačelnica Siska, kao osnivač, ostaje kod odluke da svi osnovnoškolci kreću od ponedjeljka na nastavu i to po A Modelu. Po svemu sudeći, ovo je isključivo politička odluka jer niti su osigurani uvjeti za sigurnu nastavu niti je takva odluka želja onih koju svoju djecu tamo moraju poslati u ponedjeljak, a svakako nije ni želja zaposlenika koji također traže još samo malo vremena. Na naš zahtjev gradonačelnica je odgovorila da mnogi od nas nisu ni bili u Glini, Sisku i Petrinji te da ‘recikliramo neistinite informacije’. No mi upravo i pišemo u ime ljudi koji tamo žive, rade i putuju na posao. A ako, uz to, recikliramo neistine, pokretanje peticije upravo od strane onih koji rade u Sisku, više od 4.500 potpisa te zahtjevi za odgodu, za gradonačelnicu očito nisu ni vrijedni razmatranja, piše u priopćenju Sindikata hrvatskih učitelja.

Priložili su i prepisku razgovora s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček, u kojem gradonačelnica uvjerava Sindikat da ‘Grad Sisak ima sve uvjete da škola za sve osnovnoškolce počne 18. siječnja u sigurnim školskim objektima gdje će svima uz vježbe i edukaciju o potresima i evakuaciji, biti osigurana i psihološka pomoć’.

Izdvojeni članak
Srednja škola Glina nakon potresa

Nastavnici iz područja koje je pogodio potres peticijom traže odgodu početka polugodišta

Gradonačelnica: Nastava ne može početi kako je planirano

Gradonačelnicu Siska pitali smo je li točno da od ponedjeljka svi učenici osnovnih škola u Sisku kreću s nastavom prema A modelu, budući da je uputa Ministarstva da učenici osnovnih od petog do osmog razreda nastavu pohađaju online. Pitali smo je i kako komentira optužbe Sindikata hrvatskih učitelja.

No, iz odgovora kojeg smo dobili čini se kako nastavu u sisačkim osnovnim školama od ponedjeljka uopće neće biti moguće organizirati.

– Iako je Grad Sisak napravio velike napore da omogući početak nastave 18. siječnja 2021. za prve do četvrte razrede, kao i u ostatku Hrvatske, zbog odluke Vlade RH da učiteljima osigura 10 dana plaćenog dopusta nastava se neće moći organizirati. Naime, mnogi učitelji su zatražili plaćeni dopust od 18. siječnja tako da je teško ili nemoguće organizirati nastavu. S obzirom na to Grad Sisak je izvijestio Ministarstvo da nastava ne može početi kako je planirano, odgovorila nam je Ikić Baniček.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o odobrenju plaćenog dopusta državnim službenicima i namještenicima te službenicima i namještenicima u javnim službama s područja pogođenog potresom, kojom se zaposlenicima s prebivalištem na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije odobrava plaćeni dopust u trajanju od deset radnih dana, radi otklanjanja posljedica potresa, neovisno o odredbama kolektivnih ugovora. Kako smo jučer pisali, o vremenu i načinu korištenja plaćenog dopusta za djelatnike škola odlučuju ravnatelji, a više o tome možete čitati na linku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap